Kraniostenoza

0
865

KraniostenozaKosti lobanje razdvaja prisustvo sutura (šav), time je omogućen rast lobanje. Fibrozno tkivo spaja lobanje već od šest meseci starosti, definitivno spajanje kosti lobanje u jednu kost se ostvaruje u kasnijem životu.Kraniostenoza znači prerano zatvaranje kranijalnih sutura, što može dovesti do različitih deformacija oblika lobanje.Sekundarna kraniostenoza se javlja zbog metaboličkih oboljenja ili slabog razvoja mozga.
Klinička slika: primarna kraniostenoza je već prisutna na rodjenju, postoji deformacija a i ograničen rast mozga što dovodi do neuroloških poremećaja.Postoji intrakranijalna hipertenzija , kao i pridružene druge anomalije lice i orbita.Ako ne postoji funkcionalni poremećaj smatra se kao estetski defekt.
Sagitalna sinostoza  (skafocefalija, dolihocefalija) dijameter lobanje je povećan a transverzalni smanjen.Ta sinostoza je najčešća, na rodjenju je već primetan koštani greben se palpira duž suture.
Koronarna sinostoza  ( brahicefalija), glava je kraća u anteroposteriornom smeru, proširena bočno i ima visok svod  lobanje.Čeoni i potiljačni deo su zaravnjeni.Velika fontanela je pomerena unapred.Neurološki poremećaji su prisutni u vidu strabizma, atrofije optikusa, proptoza.Plagiocefalija-unilateralna sinostoza koronarna, lambdoidne ili obe suture dovodi do asimetrije lobanje.
Metopična sinostoza ( trigonocefalija-trouglasta glava), po sredini fontanele kosti se palpira greben, razmak izmedju očiju je manji.
Oksicefalija  (akrocefalija-turicefalija) sve suture su prerano zatvorene, glava uzana i visoka.Može da se javi intrakranijalni pritisak sa neurološkim poremećajima.
Dijagnoza: klinički pregled diskranija, otkriva se rano zatvaranje  fontanela i prisustvo koštanog grebena duž sraslih sutura.
Lečenje:isključivo hirurško, time se omogućava normalan rast mozga, sprečavanje rasta intrakranijalne hipertenzije, oštećenje vida, sluha, i koriguju se ostali  estetski defekti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.