Virusni Hepatitis

0
256

Virusni hepatitis je akutna infektivna bolest,virusnog porekla, koja klinički ispoljava opštim znacima infekcije, a kao najizrazitiji simptom je žutica.
Postoji dva klinička oblika sa epidemiološkog aspekta gledano:
– hepatitis infekcioza
– serumski ili inokulacioni hepatitis
Razlikujemo virus tipa A ili IH virus , koji izaziva infektivni hepatitis i virus B ili SH virus prouzrokovač serumskog ili inokulacionog hepatitisa. Virus A nalazi se u krvi i fecesu. Infekcija se prenosi feko-oralnim i parenteralnim putem. Virus B nalazi se u krvi obolelih ili vironoša a prenosi se parenteralno. Imunitet posle preležanog infektivnog hepatitisa je trajan. Posle serumskog odnosno parenteralnog je imunitet kratkotrajan.
Izvor infekcije i kod jednog i kod drugog hepatitisa je isključivo čovek.
Virusni hepatitis pokazuje dva tipa oboljenja: IKTERČNI  I  ANIKTERIČNI

AKUTNI  IKTERIČNI  VIRUSNI  HEPATITIS

Ovo oboljenje prolazi kroz tri stadijuma:
-preikterični, –  ikterični  i – rekonvalescentni
Preikterični stadijum počinje sa gastrointetinalnim poremećajima, gubitkom apetita,   gadjenjem i povraćanjem. Mokraća je tamnije boje, a stolica svetla.  Bol u predelu jetre, a često bolovi u mišićima i zglobovima.  Jetra je uglavnom uvećana.  Temperatura povećana a može da bude i bifazična.
Ikterični stadijum odlikuje se pojavom žutice.  Najpre se oboje sklere, lice, trup,i najzad ekstremiteti.  Žutica je različitog intenziteta i traje oko 3-4 nedelje.
Mokraća je tamna,  zbog prisustva  velike količine bilirubina, a  stolica je svetle boje zbog delimičnog ili potpunog nedostatka žučnih boja u crevima.
AKUTNI ANIKTERIČNI VIRUSNI HEPATITIS
Razlikuje se dva tipa: –   Abortivni oblik, bez poremećaja opšteg stanja,  zbog minimalnog oštećenja jetrinog parenhima što se manifestuje kratkotrajnim povećanjem dijastaza.
LEČENJE:
Cilj lečenja je uglavnom podsticanje regeneracione sposobnosti obolele jetre, (vitaminska terapija)
zatim sa kombinacijom simptomatske terapije.  Glavna uloga u lečenju je MIROVANJE  bar mesec dana.  U fazi rekonvalescencije bolesnik može da ustaje ali se ne sme zamarati.
Važno mesto zauzima ishrana bolesnika. U početku davati lakšu hranu,  voćne sokove,  jogurt,  griz i krompir. Kako se bolesniku otvara apetit treba dati jaču hranu,  a nikako ne sme svinjsko meso, razne konzerve, alkohol i gazirano piće.

INFEKTIVNI  HEPATITIS:

Je bolest dece i mladjih osoba.  Bolest je sezonskog karaktera.  Prenosi se feko-oralnim putem.  Direktnim ili indirektnim kontaktom. Virus se izlučuje u spoljnu sredinu stolicom obolelih, ili rekonvalescenata.   Bolesnici su zarazni od druge polovine inkubacionog perioda pa do 2-3 nedelje ikteričnog stadijuma.

SERUMSKI ILI INOKULACIONI HEPATITIS:

Izvor infekcije su: asimptomatske vironoše. Virus B posle manifestne ili latentne infekcije dugo se zadržava u krvi rekonvalescenata.  Najčešći način prenošenja je upotreba razne instrumente,  upotreba zagadjenih igala,  brizgalice itd.  Inficiranje može biti i sa primenom ljudskom plazmom ili serumom. Posle serumskog hepatitisa imunitet je kratkotrajan.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.