Meningealni Sindrom

0
678

Meningealni_SindromPod meningealnim sindromom podrazumeva se skup kliničkih simptoma i znakova koji se javljaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. U meningealni sindrom spadaju: svi meningitisi, encefalitisi, tumori, CNS ( maligni i benigni ), aneurizme, ciste,  krvarenja u mozgu i dr.

Etiologija meningealnog sindroma može da bude raznovrsno: 

– infektivne prirode ( bakterije, virusi,  rikecije)
– toksične
– alergične
-onkogene
– fizičke
– hemijske prirode
Meningealni sindrom obeležen je pojavom meningealnih znakova koji mogu da budu:
–subjektivne i –objektivne.
Subjektivni meningealni znaci su: -uporna glavobolja- uporno povraćanje.
Glavobolja je stalan pratilac  meningealnog sindroma.  Ona je jaka,  kontinuirana, bez slobodnog intervala i pojača se pri kašlju, naprezanju ili pokretima glave. Nastaje kao posledica povećanog intrakranijalnog  pritiska i toksičnog oštećenja, iritacija senzibilnih intrakranijalnih većih arterija i venoznih sinusa. Povraćanje je čest simptom i bez nauzea, u mlazu nije u vezi sa uzetom hranom i nije praćeno subjektivnim poboljšanjem.
Objektivni meningealni znaci se dele na meningealne znake prvog i drugog reda.

Meningealni znaci prvog reda:

Kerningov znak
ukrućen vrat
Vujićev znak
– gornji Brudžinski
– donji Brudžinski

Kerningov znak je najvažniji znak, njegovo prisustvo potvrdjuje dijagnozu meningealnog sindroma . Ovaj znak se ispituje na sledeći način:  bolesnik leži u postelji a ispitivač stavlja jednu svoju ruku na bolesnikovo koleno a drugom rukom mu pomaže da sedne sa opruženim nogama, tj. da trup i noge čine pravi ugao. Ako bolesnik može da uradi znak je negativan. Kada trup i noge čine tup ugao  Kerningov  znak je pozitivan.
Kerningov znak je rezultat povećanog intrakranijalnog pritiska i toksičke iritacije spinalnih korenova.  Savijanje vrata,  trupa izaziva istezanje iritativnih spinalnih korenova i to uslovljava odbrambenu konrakciju mišića i osećaj bola duž čitavog kičmenog stuba i nemogućnost da bolesnik sedi sa opruženim kolenima pod uglon od 90 stepeni.
Kerningov znak ne postoji kod odojčadi i male dece, kod kojih još postoji fontanela pa se povećan intrakrnijalni pritisak kompenzuje uzdignućem fontanele. Uzdignuta, napeta fontanela kod male dece ima vrednost Kerningov znaka kod odraslih.
Ponekad kod dece koja mnogo povraćaju imaju proliv, umesto izdignute fontanele imaju uvučenu fontanelu koja je odraz dehidracije.
Vujićev znak se sastoji  iz  rotacionog fenomena i fenomena pronacije ruku.
Karakteristika svih meningealnih znakova prvog reda je u tome što ostaju pozitivni i pri dubokim poremećajima svesti što je važno kod komatoznih stanja.

Meningealni znaci drugod reda su:

– hipertenzija
– težmja da bolesnik  zauzme meningealni  položaj
– meningealni krik
– bradikardija
– dermografizam.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.