Behčetov sindrom

0
218

Behetov_sindromBehčetov sindrom je zapaljenjsko oboljenje multisistemskog porekla sa trias simptomom: aftozni stomatitis, iritis, genitalna ulceracija koji su recidivirajući.U kasnoj fazi se javlja i artritis,vaskulitis, poremećaj CNS-a, gastrointestinalni i bubrežni poremećaji.Smatra se kao idiopatska bolest.
Klinička slika:
Ranice u ustima (afte): uvek su prisutne, ove promene na sluzokoži, to je uglavnom znak za ovu vrstu bolesti.Ranice su manjeg, većeg dimenzija i bolne su.
Promene na koži: uglavnom se javljaju posle puberteta kao akne ili slične bubuljicama, zatim crveni eritem-eritema nodosum, bolne su sa čvornatim promenama.
Promene na očima: je najozbiljniji znak bolesti, zahvata oba oka sa upalom irisa, konjuktivitis, upala krvnih sudova u retini, ulceracije kornee.Kasnije postaje prednji i zadnji uveitis, uvek sa pogoršanjem vida i do postepenog gubitka vida.
Ranice na polnim organima: slične su promene kao u usnoj šupljini samo za razliku bezbolne su.Kod muškaraca se ranice nalaze na mošnicama, a kod žena na spoljnim genitalnim organima.
Promene na zglobovima: artritis obično su zahvaćeni od jedne do četiri vrste zgloba ručni zglob, laktovi, skočni zglob, koleno.Izlečenje može biti trajno.
Promene  na krvnim sudovima: obično su zahvaćeni veliki krvni sudovi, vene što dovode do pojave otoka.
Neurološke promene: su retke nekad sa epileptičnim napadom ili psihijatrijskim poremećajima, povećan pritisak u lobanji sa čestim glavoboljama.
Želudačno-crevne promene: nekad ranice nastaju i u crevima.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu kliničke slike prema vidljive ulceracije kao oralna, genitalna, očna lezija, kožne promene.
Lečenje: efikasnog leka nema.Primena lečenja organa koji su oboleli.Glikokortikoidi su jedna od terapija sa kombinacijom hlorambucilom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.