Metabolička alkaloza

0
275

Metabolika_alkalozaMetabolička alkaloza je patološki proces, gubitkom kiseline, ili povišenjem bikarbonata ekstraćelijske tečnosti.Povećani su PH i bikarbonati u plazmi uz kompenzatornu hiperventilaciju sa ciljem da se poveća pco2.Metabolička acidoza može da nastane posle gubitka većih količina kiselina iz želuca povraćanjem ili gastričnom sukcijom, viška mineralokortikoida, zbog primene viška alkalije, kod primene diuretika, zbog gubitka jona vodonika.Višak bikarbonata se izlučuje, smanjenjem ekstraćelijskog volumena, hipokalijemija ili hipohloremija.
Klinička slika:ispoljava se poremećajem svesti, hipotenzijom (snižen krvni pritisak), srčanim aritmijama, hipokalijemijom, poliurija, polidipsija, slabosti mišića, sniženjem jonizovanog kalcijuma, nekad sa tetanijom.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu laboratorijske analize, povišenja bikarbonata i PH krvi, kao i povišenja Pco2 (pritisak ugljen dioksida) kompenzatornog elementa.
Lečenje:terapija se primenjuje na osnovu hlorida u Urinu ako je niži od 10 m mol/L, korekcija alkaloze se postiže primenom Nacl (natrijum hlorida) u tabletama ili intravenska primena fiziološkog rastvora.Hipokalijemija se koriguje kalijum hloridom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.