Bolesti aorte

0
501

bolesti_aorteAorta je glavni i najveći krvni sud u telu. Izlazi direktno iz srca i daje grane koje hrane srce ( kronarne arterije), zatim krvne sudove za glavu i ruke, da bi se potom spustila ka stomaku i donjim ekstremitetima. Podeljena je u anatomskom smislu na uzlaznu aortu (deo koji izlazi iz srca), luk aorte (odakle potiču krvni sudovi za glavu i ruke), nakon čega prelazi u grudnu aorte, i potom u stomačnu aortu koja se završava krvnim sudovima za noge. kao što je rečeno na svom putu daje veliki broj važnih grana za ishranu vitalnih organa. Kardiohirurgija se bavi bolestima grudnog dela aorte (uzlazna, luk i grudna aorta)
Aneurizma aorte je bolest koju karakteriše proširenje aorte. Posledica je slabosti zida aorte različitog porekla. Kada se prečnik aorte povećava, raste i sila pritiska krvi na zid aorte što može dovesti do prskanja aorte ili njenog raslojavanja – disekcije aorte). Uzlazna (ascedentna ) aorta je najosetljiviji deo aorte, i kada njen prečnik predje 5 cm treba je operisati. Iako sama aneurizma aorte nije urgentno stanje, već stanje koje treba na vreme lečiti, veća proširenja aorte ipak treba lečiti u što skorijem roku.
anaeurizmaAneurizma ushodne – ascedentne aorte i disekcija na njenoj osnovi (strelice)
Disekcija aorte za razliku od aneurizme je urgentno stanje u hirurgiji. Neregulisan krvni pritisak i slabost zida aorte su glavni faktori rizika. Može nastati na bazi aneurizmatski proširene aorte ali i potpuno nezavisno. Nastaje kada dodje do prskanja unutrašnjeg sloja aorte, kada krv prodire u zid aorte i raslojava ga. Nakon ovoga mogućnost prskanja aorte dramatično raste tako da akutno nastalu disekciju treba pod hitno operisati.
Simptomi aneurizme aorte su nespecifični i vezani su za pritisak koji aneurizma vrši na okolna tkiva. Nekada je zbog proširenja aorte zahvaćen a i aortna valvula tako da postoji aortna regurgitacija.  Aneurizma se najčešće otkrije pri nasumičnom lekarskom pregledu ultrazvukom srca, ili rentgenskim snimkom grudnog koša.
Simptomi disekcije aorte su dramatični. Vezani su često za skok krvnog pritiska, praćenim snažnim razdirućim bolom u grudima koji se širi ka ledjima i prema nogama u zavisnosti od obima disekcije. Može doći do oštećenja aortnog zalistka, infarkta miokarda, šloga i drugih veoma ozboljnih komplikacija. Zbog svega ovoga disekcija aorte nosi visoku smrtnost i treba je pod hitno operisati u prva 24h od pojave simtoma

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.