Srčani zalisci

0
310

Srani_zalisciSrčani zalisci su vezivno- tkivne tvorevine u srcu koje obezbedjuju jednosmeran protok krvi kroz srce. Srčani zalisci funkcionišu po principu ventila omogućavajući pravilno punjenje i pražnjenje srca.
Postoje četiri srčana zalistka:
1. Trikuspidni zalistak – nalazi se izmedju desne pretkomore i desne komore
2. Pulmonalni zalistak – nalazi se izmedju desne komore i plučne arterije
3. Mitralni zalistak – nalazi se izmedju leve pretkomore i leve komore
4. Aortni zalistak – nalazi se izmedju leve komore i aorte
Bolesti srčanih zalistaka podeljeni su u dve osnovne grupe. To su suženja zalistaka ili stenoze, ili popuštanja zalistaka ili regurgitacije ( insuficinecije). Kod stenoza zalistak je sužen tako da krv na svom toku nalazi na prepreku. Kod regurgitacija ( insuficijencija ) zalistak se ne zatvara pravilno tako da se krv vraća unazad. U oba slučaja dolazi do opterećenja srčanog mišića koji vremenom oslabi. Do dovodi do gušenja pri naporu i u miru, poremećaja ritma i ubrzanog propadanja srca i celokupnog organizma.
Glavni uzrok bolesti srčanih zalistaka je degenerativna bolest. Reumatska groznica se danas retko javlja zbog široke primene antiobiotika. Bakterijske infekcije zalistaka (endokarditis) su takodje značajn uzrok oštećenja srčanih zalistaka. Srčani zalisci  (mitralni ) nekada bivaju oštećeni i nakon infarkta miokarda, odnosno pri disekciji aorte  (aortni zalistak).
Lečenje obolelog srčanog zalistka je isključivo hirurškim putem, jer se radi o mehaničkom problemu kod kojih lekovi samo privremeno mogu da ublaže simptome. Oboleli zalistak se može zameniti , što je manje povoljna opcija. Prirodni – oboleli zalistak se zamenjuje veštačkim koji može biti mehanički ili biološki.
Mehanički zalisci su dugotrajni ali zahtevaju doživotnu primenu antikoalgulantne terapije, tako da je njihova primena vezana sa tromboembolijskim i hemoragijskim komplikacijama. Biloški zalisci ne zahtevaju primenu antikoalgulantne terapije, sli imaju skraćen vek trajanja tako da se njihova upotreba samo retko preporučuje bolesnicima mladjim od 65 godina.
Idealna hirurška opcija za lečenje srčanih zalistaka je njihova rekonstrukcija tj. popravka.
Ovom metodom tkivo zalistka se prekroji tako da bolesnik zadržava tkivo svog zalistka. Trajnost ove procedure je velika i nema potrebe za primenom antikoalgulantne terapije. Mogu se rekonstruisati uglavnom mitralni i trikuspidni zalistak, dok se aortni redje može popraviti.
Bolesnik treba da insistira na hirurškom timu koji je osposbljen da mu zalistak rekonstruiše jer je to superiorna metoda u hirurgiji srčanih zalistaka.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.