Intoksikacija vitaminom D

0
220

intoksikacija_vitamina_DUnos vitamina D mora biti prilagođena potrebama, bilo da je reč o normalnom ili patološkom stanju.Poterbno je znati da duža upotreba preko optimuma kod zdravih osoba dovede do intoksikacije tj. do hiperkalcijemije sa kalcinozom krvnih sudova i ektopičnim kalcifikacijama mekih tkiva.Intoksikacija je moguća i kod previsoke davanja vitamina D, i kod raznih vrsta rahitisa.
Klinička slika: usled hiperkalcemije javlja se depresija, bioelektrične aktivnosti i to sa mišićnom slabošću, apatijom, glavoboljom, poremećajem srčanog ritma, anoreksija, muka i zatvor.
Kalcijum se deponuje u krvne sudove, bubrege do nastanka nefrokalcinoze, hipertenzije i renalne insuficijencije.U težim slučajevima koji su RTG prikazane u snimcima  miokarda, pankreasa, pluća, želuca.
Resorpcija kalcijuma iz vankoštanih tkiva nije kompletna zato na mekim  tkivima i krvnim sudovima ostaje kao trajno oštećenje intoksikacije.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijske analize.
Lečenje:Prekid sa terapijom vitamina D, restrikciji kalcijuma u ishrani, obezbediti dobru diurezu, po potrebi davati Pronizona.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.