Poremećaji ličnosti

0
220

Ličnost je složen skup, sastavljen iz instinkata, osećanja, strasti, težnji i inhibicije ispoljene u rečima, delima u pozitivnim ili negativnim stvarima određenog stepena postojanosti.Karakter igra veliku ulogu u postojanju ličnosti.Narav je neodoljiv u duševnom pogledu koji može biti prijatan ili neprijatan.Postoje razne klasifikacije:
-Primarno emotivan, aktivan ili neaktivan, osećajan.
-Sekundarno emotivan, neaktivan, flegmatičan, apatičan.
Primarnost predstavlja površnošću i ljubavlju prema promeni, dok sekundarnost predstavlja temeljnost sa izvesnom krutošću.Aktivnost pogoduje optimizmu a neaktivnost donosi sklonost depresiji.

Poremećaji ličnosti

Često se manifestuje kao neuroze i neuravnoteženost, instinktivnih i afektivnih komponenta nekad na dečje stupljeve razvoja.Takav ličnost je ostao infantilan, jer njegov razvoj nije protekao uzastopnim fazama sticanja zrelosti, a samim tim  i normalnosti, između neurotičnog  i normalnog čoveka.Postoji mnogo vrsta prelaza u poremećajima ličnosti.Izvesni su karakteri manje-više poklapaju sa klasičnom konstitucijom, ciklotimna konstitucija a ostali karakteri sadrže nove elemente.
Poremećaji ličnosti mogu biti osobe oralnog karaktera koji mnogo zahtevaju, osetljive su na frustracije, lako se obeshrabruju ili razočaraju imaju sklonosti ka toksikomanijama.
Mazohistički karakter ličnosti postoji duboko nezadovoljstvo, potreba za patnjom, takve osobe su nesrećne.
Interesantan poremećaji  ličnosti su narcisoidan  karakter koji se odlikuje  sa preteranom ljubavlju prema sebi, bezgraničnom egocentričnošću, sklonošću ka sadističkim gospodarenjem i potrebom da bude služen, voljen, ali ljubav  drugome ne uzvraća.
Fobičan karakter ličnosti označava osobe napete, uznemirene sa nedostatkom ljubavi i interesovanja.
Histeričan karakter ličnosti se manifestuje uglavnom kod žena.Odlikuje se preteranom emotivnošću, lakim prelaskom iz smeha u suze, teatralnošću sa dramatizovanjem.Histerična osoba više igra svoj život, kao što ga živi.
Lečenje:Poremećaji ličnosti se teško može lečiti.U zavisnosti od vrsta karaktera primenjuje se i terapija  koja je odgobarajuća za tu vrstu bolesti.Primenjuju se neuroleptika, sredstva za umirenje, lekovi protiv depresije, antihipnotička terapija.U nekim slučajevima psihoterapija u kojoj se pruža podrška ili psihoanaliza.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.