G R I P ( I N F L U E N C A )

0
372

G R I P ( I N F L U E N C A )Grip je akutno, infektivno i vrlo kontagiozno virusno obolenje, epidemičnog a ponekad i pandemičnog karaktera. Klinički se ispoljava kratkotrajnim febrilnim stanjem, simptomima opšte infekcije i sa slabim kataralnim promenama gornjih disajnih organa.
Postoji tri različita imunobiološki nezavisna grupa a to je:
Virus A,  virus B,  virus C. Izmedju njih ne postoji unakrsni imunitet. Grip se prenosi kapljičnom infekcijom tzv. Fligeovih kapljica i vrlo brzo može da inficira ogroman broj ljudi.
Postoji dve faze bolesti:
– virusna, koja dominira u početku bolesti,
– bakterijska kasnije se javlja -serozni respiratorni sekret pretvara se u purulentni a u težim slučajevima sa pojavom Otitis medija, sinusitis, pneumonija .
Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, malaksalošću, drhtavicom, bolovi u mišićima, kašalj, kijavica. Krajnici su uvećani. Konjuktive su hiperemični. Nos i usna -sluzokoža crvene. U početku bolesti često se vidja i krvarenje iz nosa ( epistaksis). Srčana radnja je poremećena tahikardična. U početku bolesti broj leukocita je povećana a kasnije smanjen.
Klinički oblik je različit:
– kataralni oblik je kada kliničkom slikom predominiraju kataralni simptomi od strane respiratornog trakta.
– želudačno, crevni oblik koji počinje gubitkom apetita, povraćanjem, prolivom temperaturom.
– nervni oblik, pored povećane temprature, i kataralnih promena, jakom glavoboljom i ukočenim vratom.
– munjeviti oblik kada klinička slika nagao iza nekoliko časova usmrti bolesnika tzv. (grippus siderans)
Grip može da uslovi veliki broj komplikacije jer na virusnu infekciju respiratornog trakta često nadovezuju i sekundarne bakterijske infekcije, najčešće komplikacije su:
– otitis medija i sinusitis. Blagovremena primena antibiotika uslovljava dobru prognozu.
– pneumonija je najteža komplikacija, može da se javi u toku bolesti ili kasnije u fazi oporavka tzv. postgripozna pneumonija.
Lečenje je simptomatsko i sastoji se u davanju lekova za smanjenje temperature i kašlja.
ANTIBIOTICI nemaju nikakvog dejstva, pa ih ne treba ni davati, osim kod udruženih infekcija ili bakterijskih komplikacija.Predominira davanje puno tečnosti i davanje C-vitamina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.