Melena

0
330

protrombinaxKrvarenja usled nedostatka protrombina kod bebe mogu da nastanu u mnogim organima.Pre uvođenja profilaktičkog davanja vitamina K, dosta često je dolazilo do krvarenja u mozgu, pupku, koži i crevima (maelena neonatorum), kao i do supkapsularnog krvarenja u jetri i u nadbubrežnoj žlezdi.
Melena spuria nastaje ukoliko je dete gutalo krv za vreme rađanja ili je sisalo krv iz ragade  na dojci majke.Na taj način može da proguta mnogo krvi što dovodi do hematemeze i melene.
(Pomoću  Abtovog testa može se tačno ispitati).Krvarenje usled hipoprotrombinemije kod dece je vrlo retko jer se za vreme rađanja daje se vitamin K,  takođe se može dati i majkama
(vitamin K 10 mg.), poslednjih dana pred porođaj.Kod deteta se daje od 2-8 mg. K-vitamina, da bi protrombinsko vreme dostiglo normalnu vrednost.Posle uzimanja hrane crevna flora se razvija i nakon 3-4 dana sadržina protrombina se normalizuje i naklonost krvarenju se gubi.
Kod odraslih hemoragija može nastati iz digestivnog trakta izbacivanjem povraćanjem hematemeza, ako je nastala krvarenja iznad drugog dela duodenuma.Zatim pražnjenjem stolice melena, boja katrana.Krvarenje nastala iznad poprečnog kolona eliminisanjem crvene krvi stolicom  (rektoragija).U slučaju pojave melene-crne stolice uvek treba ispitati da li ima krvi u želucu, da bi se utvrdila visina i mesta krvarenja.Krvarenje može da nastane iz više razloga:
*Globalni hipokoagulabilitet (hemoragijski sindrom),
*Lezija na digestivnom traktu,
*Portalna hipertenzija,
*Hemoroidi
Lečenje:zavisi od etiologije i lokacije, gde se krvarenje nalazi.Po potrebi nadoknaditi hemoragiju-transfuzijama.Uraditi radiološki endoskopski pregled, ultrazvuk abdomena, NMR, biohemijska analiza krvi i mokraće.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.