Stridor

0
368

stridorStridor je vrlo karakterističan hrapavi zvuk, koji nastaje prilikom udisanja i koji otkriva smetnje u prolaženju vazduha, naročito kroz grkljana, ili dušnika, bronhije.Naročito je izražen u slučaju otežanog disanja, usled oboljenja grkljana bilo kakve etiologije.Pojačava se za vreme mišićnih naprezanja ili uzbuđenja.
Laringealni stridor  je benigna bolest novorođenčadi i odojčadi.Odlikuje se zvučnim, oštrim i muzikalnim udisanjem koja se javlja u prvim danima života.Pojačava se neznatnim infekcijama nosa, ždrela.Ovaj zvuk obično ukazuje na bolest koja nije praćena respiratornim znacima a ni cijanozom.Posledica je nenormalne mekoće hrskavice grkljana.
Urođeni laringealni stridor ne treba mešati s drugim inspiratornim smetnjama, koje nastaju usled malformacija ili tumora kao što su npr. makroglosija, limfantiom,laringealni papilom.
Kod urođenog stridora javlja se uvlačenje međurebarnih prostora, jugularne natključnih ili potključnih jama.Znak sporog i nedovoljnog ulaska vazduha u pluća.U toku prve godine života, spontano bez ikakvog lečenja se izgubi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.