Rana

0
330

vulnusxRana nastaje prekidom kontinuiteta kožnog pokrivanja ili tkiva, koji u nekim slučajevima može da bude problem reparatorne hirurgije.Prema načinu kojim se rane stvaraju razlikuju se više vrsta rana:
Posekotine-vulnus scisum,
Zasekotine-vulnus inscisum,
Ubodne rane-vulnus punctum,
Poderotina-vulnus lacerum,
Opekotina-vulnus combustum,
Ujedina-vulnus morsum,
Prodorna rana-vulnus penetrans,
Ogrebotina- vulnus scarificatum,
Nagnječenje-vulnus contusum,
Poskotine , sekotine su manje više dubok prekid kontinuiteta kože.Ove povrede presecaju krvne sudove i krzno, nekad dovedu do velikog krvarenja.Spoljašnje krvarenje može da uznemiri  povredjenog, retko ugrožava život.Da bi se isključio svaki rizik infekcije i krvarenje, ako je posekotina većih dimenzija, treba da se zbrine  hirurški.Posle hemostaze se zašiva.
Tako se izbegavaju  sekundarne  infekcije i stvaranje ružnih ožiljaka.
Ubodi, ogrebotine su ograničeni prekidi kontinuiteta kože, kojima preti opasnost od infekcije.Lečenje je vrlo jednostavno sastoji se u lokalnoj dezinfekciji, same ubode treba raščistiti i pregledati da li postoji unutra strano telo.
Penetralne rane su prodorne rane nastale oštrim predmetom.Nekad izgledaju bezopasne, izlažu se infekcijama unutrašnjim hemoragijama i povredama unutrašnjih organa.
Lečenje:najvažniji prvi postupak dezinfeklcija rane.Na osnovu uzročnika potrebno je zbrinuti ranu sterilnim zavojem po potrebi lokalna primena odredjenim rastvorima i u zavisnosti  od vakcinacije osobe potrebno je AT zaštita.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.