Talalgija

0
285

ahiles1Talalgija je termin za bol u peti.Mogu se poseliti u dve grupe:
-Bolovi u tabanskom delu ,
-Bolovi u njenom stražnjem delu.
Tabanska  (plantarna) talalgija često se javlja u stojećem stavu, dovodi do hramanja pri hodu.RTG snimci otkrivaju s donje strane petne kosti egzostozu u obliku trna.Potrebno je znati da ta koštana  izraslina  nije uzrok bolova u tom pogledu, već je samo reakcija  kosti na zapaljenje.U nastanku plantarne talalgije mogu postojati razni uzroci.Prvo se uvek misli na mehanički uzrok, na ponovljenu mikrotraumu  (peta skakača, ronilaca).Ponekad može biti zapaljenjsko, reumatsko oboljenje (hronični poliartritis, giht).Može da se manifestuje u nenormalnom položaju petne kosti, horizontalni položaj kosti.
Lečenje:obuhvata protivzapaljenjsku, radioterapiju, nošenje specijalnih ortopedskih uložaka s mekim sundjerastim jastučićem ispod pete kao i infiltraciju bolnog mesta preparatima kortizona koji su veoma uspešni.
Stražnja talalgija nastaje uglavnom iz tri razloga:
*Retrokalkaneusne egzostoze i izrasline, posledice su pritiska cipele na to mesto, kod osobe koje nose tesnu obuću, te izazivaju bolni burzitis.Na stražnjoj strani pete može se zapaziti mek otok kože iznad njega je crvena, zadebjala, bolna.Primenjuje se oblaganje lubova cipela, skidanje zadebjale kože, podizanjem pete stavljanjem uloška.Hirurško lečenje se sastoji od radikalnog skidanja egzostoza prouzrokovanih pritiskom.
*Ahilitis zapaljenje Ahilove tetive je čest uzrok za razvijanje talalgije, on je posledica zapaljenjskog, reumatskog procesa ili traumatskog istezanja tetive (kod alpinista,skijaša).Ovaj tendinitis povoljno reaguje na infiltracije hidrokortizonom i sličnim preparatima.
*Zadnji apofizitis petne kosti predstavlja oboljenje koje se javlja 10-15 god. uzrok mu je osifikacija.Obično za kratko vreme spontano iščezava.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.