Vrtoglavica

0
214

vrtoglavica1Vrtoglavica je osećaj pomeranja okolnih predmeta, ili osećaj pomeranja glave na predmete koji ga okružuju.Javlja se u napadima koji progresivno popuštaju.To je funkcionalni simptom koji objašnjava jednu anomaliju senzorijalnih organa unutrašnjeg uha, upućujući na relativni položaj glave u prostoru.Vrtoglavica je osećaj  koji ne treba da se meša s gubitkom ravnoteže koja predstavlja motorni poremećaj, koji često ide zajedno snjom.Poremećaji vida, promene dubokog senzibiliteta, koji se sreću u tabesu, dovode do poremećaja ravnoteže.
Prave vrtoglavice su prvenstveno u vezi s oboljenjem vestibularnih puteva tj. zadnjeg labirinta, vestibularnog živaca i centralnih vestibularnih puteva.U tipičnim slučajevima vrtoglavica  je rotatornog tipa.Ide uz poremećaje koji su slični morskoj bolesti, i utisku straha od pada.Neki put je u pitanju gubitak ravnoteže, obično povlačenje u stranu, nestabilnost itd.
Pregled vestibularnog i kohlearnog aparata, neurološki i oftalmološki pregled uz radiografije, UZ, NMR omogućavaju tačnije odredjivanje sedište i uzrok lezije vestibularnih puteva.
Vrtoglavica može da bude posledica labirintnih i retrolabirintnih (vestibularna grana slušnog živaca), ili centralnih ozleda, (nervni centri).

Uzroci labirintnih vrtoglavica

-povrede slepoočne kosti-frakture ili komocije labirinta uha,
-zapaljenjski uzroci-akutni ili hronični otitisi,
-toksični uzroci,
-vaskularni uzroci dovedu neki put do slike Menijerove bolesti. Ovo oboljenje odlikuje se vrtoglavicama, zujanje u ušima, padom sluha  i vegetativnim smetnjama.Bolest se javlja u napadima.U etiologiji treba uzeti u obzir poremećaje pritiska labirintne tečnosti.
-uzroci retrolabirintnih vrtoglavica tj. onih koji se odnose na vestibularni živač jesu neuritisi.
-Uzroci vrtoglavica centralne prirode su razni tumori, infekcije, degenerativne promene, vaskularne promene.U ovim slučajevima osim vrtoglavica idu i drugi simptomi  u zavisnosti koje su oblasti zahvaćene: afazija, bolovi, paraliza.

Lečenje vrtoglavica

Sastoji se od simptomatskog lečenja, koje treba da ublaži poremećaje, a zatim od lečenja samog uzroka.Simptomatsko lečenje pokazuje rezultate zahvaljujući upotrebi preparata koji smanjuju receptivnost puteva  i centara za ravnotežu (vestibularni putevi).
Lečenje uzroka zavisi od njegove prirode, ako je u pitanju zapaljenje uha lečenje će odrediti otorinolaringolog.Ako je u pitanju poremećaj krvotoka, preparati za regulisanje arterijskog pritiska kao i izvesna vazodilatatorna sredstva  uspešno deluju.Vrtoglavice koje su u vezi s tumorskim oboljenjem zahtevaju neurohirurško lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.