Borelioze

0
185

Borelioza je zarazna bolest izazvana borelijama-spirohete sa karakterističnim povratnim napadima visoke temperature, povratne groznice.Na čoveka prenose vaši i krpelji.Borelije su pokretni mikroorganizmi spiralnog oblika.
Klinička slika: prva povratna groznica, koju prenose vaši je kosmopolitska i javlja se u epidemijama.To je bolest bede i gladi.Prenosi se gnječenjem vaši na koži a ne ubodom.Uzročnik bolesti je spiroheta rekurentis.Izvor zaraze je isključivo čovek.
Inkubacija traje oko 8-10 dana. sa naglim početkom, temperature oko 40 C stepeni, opšta malaksalost.Nakon razvijanja kliničke slike temperatura se održava, javljaju se meningealni znaci, tifuzno stanje, digestivne tegobe, uvećana slezina.Oko šetog dana počinje pad temperature i povlačenje znakova bolesti.Ta faza traje 7 dana, zatim se manifestacije  ponavljaju.Komplikacije se javljaju na očima, jetri, bubrezima.
Druga povratna groznica koje prenose krpelji su lokalizovane i sporadične.borelije se prenose ubodom krpelja.Izvor zaraze su uglavnom glodari.
Klinička slika: klinički su bliski znacima povratne groznice koju prenose vaši.Medjutim krpeljski rekurensi su često mnogobrojni.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu nalaza borelija u krvi i serološke reakcije.
Lečenje: antibiotici-Penicilin, Tetraciklin i simptomatsko lečenje, rehidratacija, sredstva za jačanje organizma po potrebi kortikosteroidi.
Preventiva: za prevenciju bolesti uništavanje vaši i krpelja insekticidima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.