Narkolepsija

0
245

narkolepsijaNarkolepsija je primarni poremećaj spavanja, koja se dominira spontanim padanjem u san.Ovo oboljenje uzrokuje gubitak ćelija u hipotalamusu mozga koje sadrže protein-hipokretin
(oreksin).To je genetski poremećaj, familijarnog porekla,
Klinička slika: karakteristična je narkoleptična tetrada:
*Hipersomnolencija napadi spavanja, radi se o neodoljivoj želji za spavanjem kada osoba želi biti budna.San se javlja pri hodu, pri vožnji automobilom, pri razgovoru, radu, u toku jela, prilikom čitanja.Lako se mogu probuditi.
*Katapleksija pojava mišićnih slabosti, posle jake emocije najčešće nakon besa, iznenadjenja, zadovoljstva.Osoba je svestan za vreme napada.
*Hipnagogne halucinacije pojava optičkih ili akustičnih halucinacija izmedju budnosti i spavanja-pri uspavljivanju ili budjenju.Često može biti zajedno sa hipnagognim paralizama, nekad se vidja i kod zdravih osoba.
*Hipnagogna paraliza napad nepokretnosti, koja se javlja za vreme hipnagogne halucinacije.Vidja se i kod zdravih osoba.
Narkolepsija najčešće se javlja u detinjstvu, ali može da se javi čitavog života.Ometa socijalni život, posao i može biti opasan za vozače.
Dijagnoza:dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, porodične anamneze, neurofizioloških ispitivanja, test latencije spavanja.
Lečenje: Upotrebljavaju se agripnotici-da se osoba održi u budnom stanju tokom dana.Od lekova daju se Imipramin, Viloksazin, Mazindol.U slučajevima hipersomnije savetuje se uklanjanje  uslova koji mogu izazvati pospanost npr. toplota, redovno popdnevno spavanje, bavljanjem sportom.Osobe sa narkolepsijom nisu sposobni za zanimanja gde je potrebna stalna budnost kao mašinovodja, pilot, vozač.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.