Prolaktinom

0
295

ProlaktinomDefinicija
Prolaktinom je dobroćudni tumor hipofize. Dobroćudni tumori žljezdanog tkiva nazivaju se adenomi. Prolaktinom je najčešći funkcionalni adenom hipofize.

Hipofiza
Hipofiza je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem smještena na bazi mozga. Građena je od dva temeljna dijela: prednjeg i stražnjeg režnja koji se razlikuju po svom razvoju, građi i funkciji.
Prednji režanj, adenohipofiza, izvor je hormona rasta, prolaktina, folikul stimulirajućeg hormona, luteinizirajućeg hormona, tirotropina, adrenokortikotropnog hormona i hormona koji stimulira melanocite.
Stražnji režanj, neurohipofiza, izlučuje oksitocin i antidiuretski hormon (vazopresin).

Podjela
Adenomi hipofize manji od 10 mm nazivaju se mikroadenomi (mikroprolaktinomi), a oni veliki 10 mm ili više su makroadenomi (makroprolaktinomi).

Spol
Mikroadenom se u 90% slučajeva javlja u žena. Makroadenom je češći kod muškaraca: 60% oboljelih muškog je spola.

Koncentracija prolaktina
Normalna koncentracija prolaktina u muškaraca je 1-20 ng/ml, a kod žena 1-25 ng/ml.
Razina prolaktina u krvnom serumu veća od 300 ng/ml je dijagnostička za adenom hipofize. I koncentracija iznad 150 kod bolesnice koja nije trudna obično je uzrokovana ovim tumorom.

Simptomi
Mikroadenom ne uzrokuje drugih smetnji osim pojačanog izlučivanja hormona prolaktina, što rezultira stanjem koje se naziva hiperprolaktinemija.
Simptomi tog stanja kod žena su C (izlučivanje mlijeka iz dojki bez trudnoće), nepravilne menstruacije, izostanak menstruacija i neplodnost. Kod muškaraca hiperprolaktinemija rijetko izaziva galaktoreju i ginekomastiju (povećanje dojki). U 15% muškaraca javljaju se seksualne disfunkcije, a moguća je i neplodnost.
Većina mikroadenoma ostaje trajno takve veličine i ne rastu više.
Veličina prolaktinoma je proporcionalna stvaranju hormona: što je veći tumor, više su razine prolaktina. Veliki tumori hipofize s umjerenim povišenjem prolaktina (50-100 ng/ml) nisu pravi prolaktinomi i razlikuju se po svom biološkom ponašanju.
Mikroprolaktinomi izazivaju povećanje razine prolaktina i posljedične promjene na spolnim žljezdama (hipogonadizam).
Makroprolaktinomi mogu imati utjecaj na druge hormone hipofize, izazivati glavobolje, poremećaje vidnog polja, strukturne poremećaje i proširenje turskog sedla (koštano ležište u kojem je smještena hipofiza).
Ako se dogodi teži poremećaj cirkulacije i nastane infarkt adenoma hipofize, takvo se stanje naziva apopleksija hipofize, a obilježeno je težim simptomima poput jakih glavobolja, mučnine, povraćanja i poremećaja svijesti. Može biti prisutan poremećaj pokretanja oka (oftalmoplegija), poremećaji vida i zjenica i znakovi meningitisa (ukočenje šije, meningitički znakovi) zbog prisutnosti krvi u moždanoj tekućini. Sindrom se može razvijati polagano tijekom 24-48 sati ili uzrokovati iznenadnu smrt.

Dijagnoza
Temeljem simptoma posumnja se na prolaktinom koji se dokazuje laboratorijskim pretragama razine hormona u krvi te slikovnim dijagnostičkim pretragama: rtg, CT, MR.

Liječenje
Sve osobe s prolaktinomom ne zahtijevaju terapiju; terapija je preporučljiva kad žene s ovom dijagnozom žele zatrudnjeti, kad im je smanjen libido, kad imaju dosadnu galaktoreju, žele regulirati menstruaciju ili smanjiti rizik od osteoporoze. Kod muškaraca također ako postoje simptomi koji umanjuju kvalitetu života.
Terapija se može provoditi lijekovima ili kirurški.
Lijek izbora je bromkriptin, agonist dopamina. Bromkriptin ispravlja hiperprolaktinemiju u gotovo svih bolesnika s mikroprolaktinomom. Lijek može ponekad i smanjiti veličinu tumora, najviše tijekom prva tri mjeseca liječenja. Ako se terapija prekine, razina prolaktina opet raste, međutim ponovni rast tumora se može odgoditi mjesecima ili godinama.
Nuspojave bromkriptina poput mučnine, nadražaja želuca i pada krvnog tlaka pri uspravnom položaju (posturalna hipotenzija) mogu se ublažiti ako se terapija počne niskim dozama navečer uz lagani obrok. Ostale nuspojave su glavobolja, umor, grčevi u trbuhu, začepljenost nosa i opstipacija. Bromkriptin je također djelotvoran kod velikih makroadenoma. Ako u tijeku terapije bolesnica zatrudni, lijek se prestaje davati.
Kirurški zahvat i zračenje dodatne su mogućnosti liječenja ovih tumora koje se primjenjuju ako se simptomi ne povlače nakon 1-3 mjeseca liječenja bromkriptinom, kod trajnih problema i težih poremećaja te ako bolesnici ne podnose bromkriptin. Nakon kirurškog zahvata potrebno je obično dugotrajno liječenje bromkriptinom.
Zračenje ima ograničenu ulogu u liječenju prolaktinoma. Uobičajena terapija zračenjem dozom od 4500 cGy kroz 25 dana izaziva polagano smanjenje razine prolaktina. U razdoblju od 2-10 godina razina prolaktina ponovno počne rasti u 30% bolesnika. Zračenje može dovesti do manjka svih hormona hipofize te privremenih ispada vidnog polja i pokreta očiju.

Prognoza
Mikroadenomi imaju jako dobru prognozu. Prognoza makroadenoma ovisi o simptomima i odgovoru na terapiju lijekom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.