Kapilari-kapilaritis

0
515

kapilariKapilari su mali krvni sudovi, čiji prečnik iznosi od 6-30 mikrona.Postoji tri vrste kapilara:
-Tipični kapilari koji se sastoje od vrlo finih spljoštenih ćelija (endotelne ćelije) sa malim otvorima kroz koje se izvrši izmena sa tkivima, ovim endotelnim ćelijama su dodatne male mišićne ćelije, nervni ogranci koji im daje kortraktivnost.
-Sinusoidni kapilari imaju istu gradju kao tipični kapilari ali su prozorasti i nepravilnog prečnika.Nalaze se u svim endokrinim žlezdama (jetra,hipofiza), u srcu i koštanoj srži.
-Embrionalni kapilari se sastoje od plazmatične mase, posejane jedrima s jednim središnjem otvorom.Bitna uloga kapilara da obezbedjuje razmenu materija izmedju krvi i tkiva.

Kapilarna otpornost

Najčešće se odredjuje najobičnijom metodom manšeta aparata za merenje krvnog pritiska stavi se oko nadlaktice i naduva iznad diastolnog-minimalnog krvnog pritiska.Ovaj se pritisak zadrži 8 minuta.Normalno na koži podlaktica pojavi se 10-20 petehija (tačkasta krvarenja) mera je od prečnika 5 cm.Suviše veliki broj petehija ukazuje na lomljivost kapilara ili trombopeniju  (smanjen broj trombocita).
Lomljivost kapilara-hemoragični sindrom koji se odlikuje lakim prskanjem krvnih sudova.Razlikuju se dva tipa kapilarne lomljivosti:
*Stečena kapilarna lomljivost koja se zapaža u toku dijabetesa kao uzrok dijabetičke arteriopatije s krvarenjima kao i kod hipertoničara, bubrežnih i hepatinih bolesnika, kod avitaminoze
(skorbut) u toku malignih hematopatija i purpura.
*Konstituciona lomljivost kapilara, koja se vidja kod osoba ženskog pola sklonost ka krvarenju.U porodičnim podacima ovih bolesnika često se sreće nervno-endokrino neuravnoteženost, hipofizno-ovarijalni poremećaj.
Lečenje preporučuje se dijeta siromašna u mastima, bogata u sirovoj hrani.Davanje vitamina C, P i oksalna kiselina.U slučaju konstitucione lomljivosti kapilara daju se još sedativni lekovi.

Kapilaritis

Označava zapaljenje kapilarnih krvnih sudova kože, s njihovim zapušenjem tromboziranjem ili smanjenjem kalibara i promenom njihovih zidova.Kapilaritis se manifestuje purpurom
(crvenilom) ili malim nekrotičnim površinama, crnim krastama, koje ukoliko se uklone, ostavljaju mala oštećenja kože (kapilaritne ulceracije), a po zarastanju ostaju svetli atrofični ožiljci.
Kapilaritis je najčešće pojavljuje na nogama.Posle nekih vrsta kapilaritisa ostaje kao posledica teleangijektazija (proširenja kapilarnih krvnih sudova).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.