Zigomikoza

0
245

ZigomikozaZigomikoza je oboljenje gljivicama iz grupe Basidiobolus i Conidiobolus, koji se mogu naći u trulom voću, hlebu.Inficirana osoba je sa smanjenom imunitetom ili sa faktorima rizika kao nekontrolisan dijabetes mellitus, limfani, metabolička acidoza, neutropenija, korišćenja kortikosteroida.
Klinička slika zavisi od mesta ulaska gljivice u organizam i od faktora rizika koje najviše dovede do oboljenja.
Rinocerebralna zigomikoza je najčešći oblik.Javlja se kod bolesnika sa dijabetesnom acidozom.Zahvaćeni su organi mozak, moždana ovojnica, oči, nos.Javlja se temperatura, bol u jednoj polovini lica, glavobolja, epistaksa, poremećaj vida, letragija.Vidi se periorbitalni celulitis, smanjeni pokreti, ekstraokularnih,mišića.Kod težih oblika postoji nekrotična lezija na tvrdom nepcu, i nazalnoj mukozi.
Kožna (kutana) zigomikoza može biti na mestu traume primarno ili sekundarna kod hematogene diseminacije uzročnika.Na mestu traume javlja se induracija sa eritemom i postepenim nekrotičnom ulceracijom sa crnim središnjem.
Plućna zigomikoza se javlja sa pojavom visoke temperature, bol u grudima, kratkim dahom.Javlja se kod bolesnika sa hematološkim malignitetom (leukemije, limfomi, neutropenije).
Diseminovana zigomikoza se uglavnom razvija iz plućne zigomatoze i putem krvi se širi do CNS-a, glavobolja je početni simptom, poremećaj vida, groznica, neurološki ispad, nekrotične promene na plućima i na koži.Infekcija se širi na jetru, bubrege srce, slezina itd.
Gastrointestinalni zigomikoza, bol u abdomenu, mučnina, povraćanje, dijareja, sa nekrotičnim lezijama ishemijom, gangrenom u želucu i debelom crevu.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, biopsije zahvaćenih tkiva i patohistološkog nalaza.
Lečenje neophodno hirurško lečenje odstranjivanje zahvaćenog tkiva.Treba korigovati hiperglikemiju i ketoacidozu, prekinuti sa davanjem kortikosteroida i lečenje završiti sa antifungicidima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.