Giardiasis-lamblijaza

0
351

Giardiasis-lamblijazaIzazvivač bolesti je protozoa-giardia lamblija.Parazit se javlja u dva oblika.Vegetativnom i cističnom obliku.Izvor zaraze je oboleo čovek.Bolest nastaje unošenjem ciste preko kontaminirane hrane, prljavih ruku ili vode.Taj bolest se javlja svuda u svetu.Najviše pogadja tropske i subtropske zemlje,gde se najviše obolevaju deca.
Klinička slika iznosi 10-15 dana, ali bolest može da prodje asimptomatsko.Manifestni oblik može biti akutni i prolongirani.
Akutni oblik odlikuje se sa bolovima oko pupka, meteorizmom, učestalim stolicama sa steatorejom (prisustvo masti u stolici), sa ili bez temperature.Javlja se neurovegetativna manifestacija, nesanica, glavobolja, razdražljivost, bez radne sposobnosti.Akutni oblik može da nestane i bez lečenja.
Kod prolongiranog oblika lamblijaze simptomi su žešći, dominira malaksalost, bezvoljnost, umor, brzo zamaranje, anoreksija, pad telesne težine, edemi, neuredna stolica.
Dijagnoza se postavlja na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, anamneze koje se potvrdjuju laboratorijske analize i serološka dijagnostika.ELISA, RIF, kao i alergijske reakcije.
Lečenje terapija treba da obuhvati sve oblike lamblijaze.Terapija se koristi oko 10-tak dana i to Tinidazol, Artrocin, Metronidazol.Važnu ulogu igra kao i uvek prevencija, lična i kolektivna higijena.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.