Kampilobakterioza

0
253

KampilobakteriozaUzročnik bolesti je kampilobakteria spada u grupu zoonoze.Prenosioci bolesti su životinje (krave, koze, ovce).Mehanizam prenošenja je fekalno-oralni i alimentarni.U značaju infekcije veliku ulogu imaju mleko, meso, i kontaminirane ruke.
Klinička slika inkubacija traje nedelju dana, postoji više oblika.
-Subklinički oblik nepostoje kliničke manifestacije, ali je bakterija prisutna u stolici,
-Septični oblik javlja se kod dece sa septičnim temperaturama, uz propadanje deteta.Zapaža se još i druga simptomatologija zahvaćenih organa kao meningitis-zapaljenje moždanih opni, peritonitis-zapaljenje trbušne maramice.
-Gastrointestinalni oblik odlikuje se sa naglim početkom visoke temperature, glavobolja, malaksalost, bolovima u trbuhu sa povraćanjem, prolivom, stolica je neprijatnog mirisa, vodenasta sa primesama krvi, sluzi ili gnoja.Broj stolica je od 10-20 u toku 24 časa.To stanje traje oko nedelju dana.
-Prolongirani oblik javlja se sa temperaturom u talasima sa pojavom proliva, koji se smenjuje sa opstipacijom.Uz ovaj oblik se javlja faringitis, konjuktivitis kod žena vulvovaginitis sa sterilitetom.
Dijagnoza se postavlja na osnovu epidemioloških i kliničkih podataka.Dijagnozu potvrdjuje izolacija uzročnika iz uzetog materijala (krv, gnoj, žuč, sekret).
Lečenje primena antibiotika i makrolidne terapije, tetraciklini ili hloranfenikol, aminoglikozidi uz simptomatsko lečenje.Nadoknada tečnosti i elektrolita uz dijetetski režim ishrane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.