Tarnerov sindrom

0
516

tarnerov-sindromTarnerov sindrom je posledica agenezije jajnika, redak je slučaj kod ženske dece.Radi se o disgenezije jajnika odsustvo jednog X hromozoma u začetku kod ženskog fetusa.
Klinička slika osobe su nižeg rasta od 120-140 cm, razvijenost mišića, povećan raspon ruke, kosa retka i tanka, neobičan grudni koš, široki rameni pojas, povećan razmak bradavica.
Zglobovi lakta-valgus položaj, po koži se vidi veliki broj mladeža, sekundarne seksualne karakteristike su odsutne, sa srčanom manom tipa koarktacije aorte, ili vulvarne greške.Psihički razvoj uglavnom normalan ali može biti sa lakom retardacijom.
Dijagnozu potvrdjuje kariotip sa formulom  45, XO.Povećana koncentracija gonadotropina, u serumu je smanjena sekrecija estrogena, a u mokraći je smanjeno izlučivanje 17 KS.
„Tračak jajnika“ se otkriva eksplorativnom laparatomijom u ostrvcima se ponekad nalazi interticijalnih ćelija.
Lečenje: ako se ne leči dolazi do spontanog zatvaranja epifiznih pukotina i prestanak rasta.Ako se daje estrogenska terapija dovodi do sekundarnih seksualnih karakteristika i povoljno deluje na psihu osobe.Nekad je potrebna hirurška korekcija  srčanih mana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.