Akutni gastritis

0
282

akutni_gastritisIzazivač akutnog gastritisa je iritacija i infekcija virusnog ili bakterijskog porekla.Iritacija može nastati od raznih lekova  (aspirin,salicilati), alkoholom, usled stalnog stresa.Uzročnike delimo na egzogene i endogene.U endogene uzročnike spadaju alimentarni toksini, a u egzogene spada alkoholni gastritis.Želudačnu sluzokožu oštećuju analgetici i salicilati i time izazivaju akutne gastritise, zatim unošenja nesteroidnih antiinflamatornih lekova.Treba još spomenuti razne mikroorganizme posebno Helicobacter pylori.Glavni simptom je gubitak apetita, bol u trbuhu  koji je neobičajen u vidu čupanja, paljenja, tištenja.Podrigivanje i neprijatan zadah, povraćanje koji donosi ternutno olakšanje.

Lečenje:

Način lečenja zavisi od uzročnika gastritisa daju se lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu antacidi ili lekovi koji smanjuju lučenje kiseline.One medikamente koje uzrokuju gastritis ne treba uzeti.Kod gastritisa čiji je uzročnik Helicobacter pylori treba lečiti antibioticima.
Za smanjenje količine želudčane kiseline su H2-antagonisti (Famotidin,Ranitidin), i inhibitori kao  (Omeprazol, Pantoprazol).
Lečenje se sastoji od kombinacije antibiotske terapije i blokatorima lučenja kiseline i zaštitnicima sluzokože želudca.Najnovija metoda lečenja je kombinacija dva antibiotika i jedan blokator lučenja kiseline.
Pored terapije je važna i ishrana, nadoknadjivanje izgubljene vode i elektrolita.Kada se stanje normalizuje bolesnik može da uzima kašastu hranu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.