Abdominalne kolike

0
951

abdominalna_kolikaAbdominalni bol je signalizacija za neko stanje koji zahteva dijagnostički postupak.Postoje tri vrste kolika:
*Renalna,
*Bilijarna,
*Intestinalna
Bol potiče od nadraženog organa preko odgovarajućeg vegetativnog nervnog spleta.Kolika može da nastupi zbog ishemije, usled okluzije mezenterijalne arterije.

Klinička slika:

Visceralni bol je posledica nadražaja neurovaskularne peteljke i grč glatkih mišića šupljih organa trbuha.Grč se javlja u napadima, izvesno vreme traje do maksimuma pa popušta  za kratko vreme do novog paroksizma.Tako se smenjuje bolni i bezbolni period.
Postoje opšti simptomi koji prate to stanje to su: gubitak apetita, znojenje, salivacija, malaksalost, temperatura, svrab po koži, promena boje kože, hipertenzija, tahikardija, a izuzetno jaki bolovi mogu dovesti do hipotenzije, kolapsa i šoka.
Lokalni simptomi su: Disfagija, gadjenje, muka, povraćanje, hematemeza, podrigivanje, štucanje, defans, dijareja, melena, (crna stolica), zatvor, krvava, gnojna, sluzava stolica, hemoroidi, piurija, anurija, hematourija, oligurija, retencija, dizurija, inkontinencija, ruminacija, regurgitacija, gastroezofagealni refluks.

Holecistitis

Javlja se kao posledica opstrukcije izvodnog kanala žučne kese, bol se lokalizuje u epigasrijumu ili desnom gornjem kvadratu, koja se manifestuje palpatornom osetljivošću,ispod desnog rebarnog luka.Taj bol se oseća u pravcu desne plećke i desnog ramena.

Intestinalna kolika

Kod okluzija tankog creva bolovi čine nelagodnosti u epigasrijumu, u nižim segmentima bol je jak, grčeviti i paroksizmalni.Bolovi mogu biti difuzni, lokalizovani i kolike.Bolesnik traži najpogodniji položaj koji mu odgovara.Vremenom bolovi se popuštaju, proredjuju se,  popuštanjem spazma zbog zamora mišića.U slučaju intenzivnog bola  koji ne popušta može se misliti na strangulacije creva  sa ishemijom na crevnom zidu.
Nekad se bol lokalizuje oko umbilikulusa to je postprandijalni bol-kolika, klinička slika se razvija kao abdominalna angina.

Renalna kolika

Kontinuirani, spazmodičan bol je karakteristika bubrežne kolike.Bubrežna bol polazi iz hipohondrijuma (slabine) i širi se prema bedrenoj jami i preponi.U slučaju upale mokraćne bešike javlja se suprapubični bol.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, karakteristike bola, kliničke slike, laboratorijske analize, ultrazvuka, RTG.
Lečenje:Kod abdominalnog bola bolesnika treba hospitalizovati.Ne treba da uzima hranu, tečnost i razne lekove.Kod sumnje akutnog bola abdomena potrebno je dati u toku transporta infuziju uz pratnje krvnih pritiska i pulsa.U slučaju povraćanja može se staviti  nazogastričnu sondu zbog aspiracije i smanjenje abdominalne distenzije.
Ako je dijagnoza sasvim jasna u pitanju je renalna ili bilijarna kolika mogu se dati spazmolitici.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.