Hiperlipidemija

0
249
Hiperlipidemija spada u dislipidemije i označava porast holesterola i/ili triglicerida sa niskim vrednostima HDL (high density lipoprotein) u plazmi, što doprinosi bržem nastanku ateroskleroze.

Klasifikacija

Osnovna klasifikacija dislipidemija je na primarne i sekundarne i karakteriše se porastom samo holesterola (izolovana hiperlipidemija), samo triglicerida (izolovana hipertrigliceridemija) ili porastom vrednosti i jedne i druge komponente (kombinovana hiperlipidemija).

Uzrok nastanka

Primarni uzrok je pojedinačna ili multipla genska mutacija što rezultira povećanim stvaranjem ili smanjenim razlaganjem triglicerida i LDL (low density lipoproteins) holesterola kao i povećanom produkcijom ili defektnim razlaganjem HDL (high density lipoproteins). Sekundarni uzroci doprinose pojavi dislipidemije kod starijih. Najznačajniji razlozi su stil života bez fizičke aktivnosti sa prekomernim unosom zasićenih masti, holesterola i polu-nezasićenih masnih kiselina. Ostali česti sekundarni uzroci su diabetes melitus, prekomerna upotreba alkohola, hronična bubrežna insuficijencija, hipotiroidizam, primarna bilijarna ciroza kao i konzumiranje nekih lekova (tiazidi, β-blokatori, estrogen, glukokortikoidi).

Simptomi

Hiperlipidemija je sama za sebe asimptomatska, ali može da vodi simptomatskim vaskularnim oboljenjima, uključujući koronarnu i bolest perifernih arterija. Visoke vrednosti triglicerida mogu izazvati akutni pankreatitis. Povećanje LDL izaziva ksantome na tetivama lakta, kolena i na metakarpofalangealnim zglobovima. Pacijenti sa visokim vrednostima triglicerida mogu imati eruptivne ksantome na trupu, leđima, kolenima, šakama i stopalima. Ekstremne vrednosti lipida mogu dati mlečni izgled krvne plazme.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja merenjem serumskih lipida. Rutinske provere (lipidni status) uključuje totalni holesterol, trigliceride, LDL i HDL. Povišenim se smatraju vrednosti >6.28 za totalni holesterol, >2.28 mmol/L za trigliceride i >4.11 mmol/L za LDL holesterol. Patološkim se smatraju vrednosti van 1.03-1.55 za HDL.

Lečenje

Lečenje je indikovano kod svih pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Cilj terapije je smanjenje povećanih vrednosti triglicerdida, LDL i normalizovanje HDL. Tretman podrazumeva promenu režima života uključujući dijetu sa smanjenim unosom zasićenih masti, holesterola i održavanje idealne telesne mase. Lipostatini su lekovi izbora, njihovo dejstvo se bazira na inhibiciji hydroxymethylglutaryl CoA reduktaze.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.