Cerumen obturans

0
434

cerumenU spoljašnjem ušnom kanalu se nakupi velika količina cerumena (ušna mast).To je produkt ceruminskih žlezda koja se nalazi u hrskavičavom delu kanala, a u kostnom delu ima manje.
Nastanak cerumenskih čepova je posledica hipersekrecije ceruminskih žlezda, ili je posledica normalnog eliminisanja stvarajućeg cerumena.Suženje spoljašnjeg ušnog kanala olakšava stvaranje cerumenskih čepova.Cerumen obturans je kao strano telo, ali nije.Cerumen je žućkasta boja, polučvrsta, dužim stajanjem u ušnom kanalu dobija braunkastu boju i stvori se čep, čvrste konzistencije.Moguće je nagluvost, sa autofonijom, zujanje u ušima i osećaj punoće i pritiska u uho.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, ORL pregleda otoskopski.
Lečenje:ispiranje uha mlakom vodom, pri čemu se ušna školjka povuče nazad i gore, a vrh tupog nastavka šprica se usmerava prema zadnjem zidu kanala, zbog povrede bubne opne.
Ako na taj način nismo postigli efekat, ukapavamo 3% hidrogena od 5-10 kapi i sačekamo 15-20 minuta, da se cerumen omekša i onda ponovo ispiramo ušni kanal.Cerumen se ne odstranjuje štapićima za uši, raznim instrumentima, da ne bi došlo do povreda spoljnog ušnog kanala i bubne opne.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.