Methemoglobinemija

0
249

Definicija
Methemoglobinemija je bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik.

Uzrok
Bolest može biti nasljedna ili stečena.

Nasljedni oblik uzrokovan je manjkom enzima ili poremećajem građe hemoglobina – tzv. M-hemoglobin se javlja umjesto normalnog.

Stečeni oblik nastaje zbog izlaganja otrovima i lijekovima kao što su: nitrati, nitriti, anilinske boje, acetanid, fenacetin, sulfonamidi, lidokain, klorat, fenazopiridin, itd.

Simptomi
Methemoglobin je oblik hemoglobina koji ne može vezati kisik i simptomi su vezani uz manjak kisika u tkivima. Ako methemoglobin prelazi 10% ukupnoga hemoglobina, bolesnik će imati plavu boju kože i sluznica (cijanoza). S većim količinama udjela hemoglobina, bolesnici razvijaju slijedeće simptome: glavobolja, slabost i osjećaj pomanjkanja zraka. Razine koje prelaze 80% nespojive su sa životom.

Dijagnoza
Na methemoglobinemiju treba misliti u svakog bolesnika plave kože i sluznica (cijanoza) koji nema vidljivu srčanu ili plućnu bolest.
Uzorak krvi je čokoladno smeđe boje. Postoje specifične laboratorijske pretrage kojima se može otkriti vrsta hemoglobina u uzorku krvi (spektroskopija, elektroforeza).

Liječenje
U osoba s nasljednim oblikom bolesti zbog manjka enzima liječenje uključuje svakodnevno davanje metilenskog modrila i vitamina C (askorbinska kiselina). Ovaj oblik bolesti je obično blag i smisao liječenja je kozmetičke naravi, da se ukloni plava boja kože.
U osoba s M-hemoglobinom, koji su obično bez simptoma, samo s plavom bojom kože, liječenje nije moguće.
Teška, stečena methemoglobinemija nastala izlaganjem lijekovima i otrovima liječi se intravenskim davanjem velikih količina metilenskog modrila (2 mg/kg – ponoviti ukoliko je potrebno). Ovakvim liječenjem unutar jednog sata smanji se količina methemoglobina za 50%.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.