Anencefalija

0
233

Defekti nervne cevi (iz koje se kasnije razvija nervni sistem), urođeni su defekti koji podrazumevaju nepotpun razvoj mozga i kičmene moždine. Postoje tri tipa DNC-a. Spina bifida i anencefalija pojavljuju se u 90% slučajeva ovih defekata.
Uzrok nastanka
Defekti nervne cevi javljaju se vrlo rano u embrionalnom razvoju, između 17. i 30. dana nakon začeća. Nedostatku folne kiseline pridonose i drugi faktori kao što su:
spoljašnji faktori
genetika
socioekonomski status
dijabetes majke težina majke
konzumiranje alkohola majke
Rizik da rode dete sa ovakvim defektima imaju žene koje:   
imaju defekte nervne cevi
su ranije rodile dete s nekim defektom nervne cevi. Ove žene treba da uzimaju folnu kiselinu pre trudnoće i potrebno je planirati svaku buduću trudnoću.
Klinička slika
Anencefalija je poremećaj koji nastaje između 23. i 26. dana trudnoće kada se cefalni deo kičmene moždine ne zatvori rezultujuću nedostakom velikog dela mozga i lobanje kod novorođenčeta, dok su formirani delovi mozga često otvoreni. Bebe sa anencefalijom žive par sati do par dana, i neosetljive su na bol.  
Dijagnoza
U toku trudnoće se može raditi test na folnu kiselinu, amniocenteza, određivanje alfa feto proteina, ultrazvuk. LečenjeOvo stanje se uvek završava letalno, tako da nema terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.