Profesionalno oštećenje ekstremiteta

0
529

Myalgia je najčešće oboljenje mišićnog sistema, vrlo često izazvano profesionalnim faktorom.Dominira bol, otok, rigidnost.Mijalgija može često da simptomatski maskira ozbiljna oboljenja.
Tendovaginitis Crepitans najčešće je lokalizovan na telu kratkog mišića, perinealnim mišićima, gde nastaje bol koji se pojačava pri hodu i radu.
Periarthritis Scapulo-humeralis odlikuje se bolnom osetljivošću celog zglobnog dela sa ograničenjem svih pokreta.
Epicondylitis lateralis opisano sa bolom u visini spoljnog epikondila humerusa.Bol se pojačava pri poruženju šake i lakta.Oboljenje nastaje zbog stalnog opterećivanja mišića koji tu pripadaju.Vide se kod tenisera.
Arthrosis deformans je oboljenje koji može da zahvati bilo koji zglob ekstremiteta, pri dugotrajnom nefiziološkom opterećenju lakta, šake, rame, stopalo, kuk, koleno.Učestali pritisak bez odmora dovodi do vazomotornih poremećaja zbog kojih strada rskavičavo tkivo.Stvaraju se osteofiti na ivicama. Rendgenska slika pokazuje razne deformacije.
Bursitis praepatellaris mehanički pritisak i nadražaj čašice izaziva hroničnu reakciju sluzne kesice što dovodi do hipertrofije i otoka kao i do infekcije burze to je oboljenje zidara, parketara.
Povreda meniskusa je moguća profesionalnoj i sportskoj patologiji.Nastaje zbog učestale traume  kolenog zgloba.Manifestuje se otokom i bolnom osetljivosti.Lečenje je hirurško.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.