Dečja paraliza-Poliomielitis

0
220

Dečja paraliza je virusno oboljenje izazvano polio virusom ubraja se u grupu enterovirusa.Izvor infekcije je oboleo čovek, rekonvalescent ili vironoša.Put širenja infekcije je fekooralan, najčešće sa kontaktom inficirane hrane, vode, zagadjenim rukama.Anatomno-patološke promene se odigravaju u kičmenoj moždini, moždanom stablu i mozgu.Uslovljavaju spinalne, bulbarne i encefalitične oblike poliomielitisa.
Danas kod nas se ova bolest iskorenjena zahvaljujući sistematskom sprovodjenju aktivne imunizacije, koji se sprovodi vakcinacijom i revakcinacijom.
Virus infekcijom dospeva u digestivni trakt gde se razmnožava i vremenom dospeva u krvotok izazivajući viremiju.Izaziva oboljenja respiratornog, digestivnog trakta ali bez nervnih pojava (pareza ili paraliza).
Klinička slika:inkubacija traje oko 2 nedelje i deli se na:
-Pretparalitični, paralitični, reperacioni i stadijum definitivnih paraliza.
Pretparalitični stadijum sačinjavaju:inicijalna faza, latentni stadijum, stadijum invazije CNS koji ima meningealnu i adinamičnu fazu.Bolest može da se završi ozdravljenjem u svakoj fazi pretparalitičnog stadijuma, tako da ne dolazi do pojave paralize.Taj stadijum traje od 2-6 dana i deli se:
*Inicijalna faza odlikuje se opštom infekcijom i simptomima, povećane temperature,kašalj, bolovi u guši, gadjenje, povraćanje, zatvor ili proliv.
*Latentni period deli febrilni tok ako se bolest produži dolazi do bifazičnu temperaturu.
*Stadijum invazije CNS deli se na dve faze:meningealna faza sa tempraturom i glavoboljom, pojavom meningealnih znakova i promena u likvoru.
Adinamična faza sa hiper ili hipo refleksije prolaznom retencijom ili inkontinencijom urina i adinamijom.
Paralitični stadijum počinje pojavom paralize koje su mlitave, šire se i to bez ikakvog reda.
Reparacioni stadijum je povlačenje paralize što se počinje od treće nedelje i traje i do dve godine.Ako se za to vreme ne povuku ostaju trajne ili doživotne.Prvo se povlače one paralize koje su se poslednje pojavile.U stadijumu definitivnih paraliza neki mišići ili grupe ostaju doživotne oduzeti sa teškim funkcionalnim poremećajima.Mlitavi mišići gube strukturu postaju atrofični, funkcije im se gase.Paralizovani deo u rastu atrofira.Paralitični oblici su retki, klinički oblici su različiti medju njima su najvažniji:
Spinalna forma paralizovani su mišići koji su inervisani nervima poreklom iz kičmene moždine ruke, noge disajni mišići i mišići trupa.Često je neophodna traheotomija i primena veštačke ventilacije.
Bulbarna forma ova forma je redja, paralisani mišići su inervisani iz produžene moždine.Dolazi do poremećaja pri gutanju, disajnih smetnji, očnih simptoma, paralize ostalih moždanih  živaca.Mogu biti oštećeni centri koji su od  vitalnog  značaja.
Encefalitična forma protiče pod kliničkom slikom encefalitisa.Dominira visoka temperatura, glavobolja i gubitak svesti.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, izolacije virusa (bris pljuvačke, feces, likvor, krv), neutralizacionog testa.
Lečenje:specifična terapija ne postoji, lečenje je simptomatsko i supstituciono u tom cilju  se primenjuju analgetici, antipiretici, vitamini, antibiotici i korekcija elektrolitnog disbalansa.
Visoko kalorijska ishrana.Fizikalna terapija u posebnim ustanovama.Ortopedske mere pomoću kojih oporavlja funkcija paralisani mišići.Kod paralize disajne muskulature i oštećenja centre za disanje potrebno je bolesnika uputiti u respiratorni centar.
Nega bolesnika čini veliki uspeh u lečenju takvih bolesnika sa dobrom negom u postelju, menjati položaj bolesnika zbog pojave dekubitusa, osigurati mir, obratiti pažnju na paralisane delove tela kako ne bi došlo do oštećenja zglobova i frakture.Izvršiti imobilizaciju po potrebi.U akutnoj fazi obezbediti fizikalnu terapiju, izvršiti masažu, gimnastičke vežbe, a kod teškog disanja primeniti aparat za veštačko disanje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.