Suženje jednjaka

0
496

Može se nalaziti na bilo kojoj visini, u vratnom ili u torakalnom delu jednjaka.Najčešće se nalazi u donjem delu.Etiološki gledano suženje jednjaka je posledica zapaljenja ili traume.
Čim je došlo do suženja, pojavljuje se  „sindrom  jednjaka“, koji podrazumeva:
-disfagiju sa teškoćom prolaska hrane kroz suženi deo jednjaka.Disfagija može biti potpuna ili delimična, često je elektivna za hleb i za meso,
-podrigivanje ispoljava izbacivanjem nesvarene hrane pomešano sa pljuvačkom, krvavo obojenom,
-hipersalivacija je stalni simptom tj. preterano lučenje pljuvačke.
Rendgenskim pregledom se utvrdjuje mesto suženja ili ultrazvukom, njegova dužina zatim stanje jednjaka iznad i ispod suženog mesta kao i postojanje reakcija oko suženja.Spontana suženja jednjaka završava se sa lošom prognozom, jer zbog gladi završava se smrtnim ishodom.
Postoje posebne oblike, forme suženje jednjaka, takva su urodjena suženja, to su kao malformacije zatim suženja koja nastaje u sklerodermiji.To je fibrozna degeneracija vezivnog tkiva omotača jednjaka.
Lečenje:Endoskopska širenja daju obično dobre rezultate.Vrši se i hirurški zahvat ako instrumentalna dilatacija ne pruža željene rezultate ili je suženje veoma opširna.
Ako je u pitanju derivacija putem gastrostomije, ili potrebno je odstraniti suženi deo i ugraditi plastiku koji se može obaviti na različiti način.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.