Mekonijski aspiracijski sindrom

0
212

Uvod

Mekonijski aspiracijski sindrom nastaje kada dijete udahne mekonij koji može zatvoriti disajne puteve i oštetiti pluća.

Mekonij je tamnozelena tvar u crijevu donošena novorođenčeta. Kao odgovor na patnju, kao što je nedvoljna opskrba kisikom, plod ispušta sadržaj crijeva u plodovu vodu. Dijete koje pati može također činiti snažne pokušaje disanja i tako udahnuti u pluća zagađenu plodovu vodu mekonijem.

Nakon rođenja mekonij može zatvoriti neke disajne puteve, dovodeći do kolapsa alveola koje zrakom opskrbljuje taj put. Također se udahnuti zrak zaglavi u područjima gdje su bronhi djelomično zatvoreni, pa dolazi do pretjeranog napuhavanja tog dijela pluća. Prenapuhnuta pluća mogu puknuti a zatim kolabirati, stisnuti se (pnemotoraks).

Mekonijski aspiracijski sindrom je često najozbiljniji u prenošene novorođenčadi koja su okružena malom količinom plodove vode. Tada je mekonij gušći i lakše zatvori disjni put.

Liječenje

Prevenciju mekonijske aspiracije valja započeti u rađaonici. Doktor neposredno po rođenju usiše djetetova usta, nos i ždrijelo odstranjujući sav sadržaj zagađen mekonijem. Tada se u djetetovu traheju (dušnik) uvodi tubus (cjevčica) tako da se mekonij može isisati u cijelosti.

U novorođenačkom odjelu ponavlja se usisavanje sadržaja iz pluća. Djetetu se daje kisik ili ga se stavlja na respirator ako je neophodno i pomno se nadzire zbog mogućnosti ozbiljnih komplikacija, kao što je perzistentna plućna hipertenzija ili pneumotoraks.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.