Atopijski dermatitis

0
229

Atopijski dermatitis je hronična dugotrajna bolest koja pogadja kožu.Dermatitis označava upalu kože a reč atopijski je grupa oboljenja koje se nasledjuje.Često se javlja sa drugim bolestima kao ekcem, astma, alergije sa visokim temperaturama.Najčešće pogadja decu i mladje ljude.Postoji period kada se bolest pogoršava egzerbacijski period iza tog perioda koža se čisti tu su remisijski periodi.U ranom detinjstvu najčešće se radi o alergiji na hranu i to na agrume  (limun, mandarina,narandža), paštete, suhomesnate proizvode, čokolada, lešnik, razne konzerve.Nekad može biti alergija na deterdžente, omekšivače, šampone, sapune i kremove.
Simptomatologija se razlikuje od osobe do osobe.Suva koža, koji svrbi negde sa krastama ili  bez, osip se nalazi na obrazima, rukama, nogama.Važan faktor je koža koja svrbi  (pruritis).Kod nekih bolesnika koža je crvena, zagrejana i aktiviran kožni imuni sistem, dok kod drugih koža je pegava sa izdignutim kvrgama.Negde se vidja i slepljena perjasta koža zbog neprekidnog češanja.Ovo stanje se naziva lihenifikacija.
Atopijski dermatitis može da pogadja kožu oko očiju, obrve, trepavice, kapaka.Može da se razvija dodatni sloj kože koji se zove atopijski nabor ili Morgannov nabor.Može da se razvija i hiperpigmentacija kapaka, koža se potamni od upale ili visoke temperature-alergijski sjaj.Šarene obrve su znak grebanja i trljanja.Koža takvih bolesnika gubi sjaj i vlažnost iz epidermalnog sloja, koža postaje suva i odbrambena moć je smanjena.Koža postane osetljiva na razne infekcije kao što su stafilokokne, streptokokne  i virusima uzrokovane infekcije.
Zbog tačne dijagnoze nekad je potrebno uraditi biopsiju oštećene kože ali uglavnom se zna dijagnoza iz krvne slike jer  se vidi povišena eozinofilia i antitela IgE.
Lečenje:cilj lečenja je ublažiti, ukloniti simptome. U stvari lečenje kože, rane, akutne rane koje su suve ili cure, zagrejane ili slepljene ili su hronične.Potrebno je izbegavati ako se posumnja na bilo koji alergen.Izbegavati nadražajna sredstva.
Lokalno lečenje rana može se postići sa blagim losionima, mokrim oblozima a lečenje hronične upale obavezno sa kortikosteroidima, antihistaminicima i kremovima.
Najvažnija je prevencija:
-sprečiti grebanje ili trljanje,
-zaštita kože od preterane vlage, nadražajnih sredstava,
-zadržavanje stabilne temperature i vlage,
-ograničiti izlaganju dima, prašini, životinskoj dlaci,
-prepoznati i ograničiti emocionalni stres.
Leto najviše pomaže u lečenju ovih bolesnika.Svaka promena ima puno značaja, osobito more je od koristi.Ako se ti bolesnici kupaju u kadi preporučljivo je u vodu dodati par kapi maslinovog ulja što će koži dati potrebnu masnoću sjaj i elastičnost.Garderoba kod takvih bolesnika zahteva pamučnu odeću bez sintetike.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.