Uvećane limfne žlijezde kod dece

0
659

Uvećanje perifernih limfnih žlijezda u djece je česta pojava u svakodnevnoj pedijatrijskoj praksi i razlog zabrinutosti roditelja.
Djeca su stalno izložena dejstvu raznih mikroorganizama. S obzirom na lokalizaciju i strukturu, limfni čvorovi funkcionišu kao zaštitno- filtracijski sistem, koji sprečava širenje infekcije. Infekcija dovodi do uvećanja limfnog tkiva koje drenira zahvaćeno područje.
Limfno tkivo sa uzrastom varira  u svojoj veličini.Limfni čvorovi su dobro razvijeni
već na rođenju, ali se ne palpiraju (pipaju). Stalna izloženost antigenima uzrokuje njihov rast u dječijoj dobi, s vrhom od oko 8-12 godina. U pubertetu se limfni čvorovi postepeno smanjuju, što se nastavlja tokom daljeg života.
Ukoliko je dijete mršavije uvećani limfni čvorovi se mogu i vidjeti, a inače se otkrivaju pipanjem. Mogu se naći na vratu,pazušnim jamama i preponama.Njihovo uvećanje u nekim anatomskim regijama ( kao što su npr. ispod ili iznad ključne  kosti) mogu biti patološke prirode i zahtijevaju detaljno ispitivanje.
Bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva (gnojna angina,upala ždrijela,srednjeg uha) i upalni procesi u usnoj duplji, dovode do uvećanja limfnih žlijezda na vratu ili ispod donje vilice.Otečene zlijezde su bolne na pritisak. Izliječenjem osnovnog oboljenja posteno dolazi do smanjenja uvećanih žlijezda.
Bakterijske infekcije kože takođe mogu da dovedu do uvećanja regionalnih limfnih žlijezda. Infekcije u predjelu vlasišta dovode do uvećanja potiljačnih limfnih žlijezda, a u predjelu ruke i šake –  pazušnih limfnih žlijezda. U području pazuha se povremeno viđa „besežitis“ – uvećanje limfnih žlijezda kao reakcija na BCG vakcinu.Najčešće prolazi  spontano nakon više nedelja, a rjeđe je potrebna hirurška intervencija.
Bakterijske infekcije kože na donjim ekstremitetima iznad koljena, dovode do uvećanja limfnih žlijezda u preponama.
I virusne infekcije su čest razlog uvećanja limfnih žlijezda.Najčešće su to infekcije  respiratornim virusima, infektivna mononukleoza, rjeđe rubeola, zaušnjaci, morbili i dr.
Česte infekcije gornjih respiratornih puteva dovode do uvećanja limfnih žlijezda u predjelu zadnje strane vrata, što ne predstavlja ozbiljan patološki nalaz.
Znatno rjeđi uzroci uvećanja limfnih žlijezda u djece su druge infekcije (gljivične, parazitarne, tuberkuloza), neke neinfektivne bolesti i maligni procesi.
Prema tome, uvećane limfne žlijezde u djece su najčešće posljedica različitih bakterijskih i virusnih infekcija, sa čijim izliječenjem dolazi do njihovog smanjenja, a znatno rjeđe označavaju početak nekog ozbiljnijeg oboljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.