Policitemija rubra vera

0
355

Definicija
Policitemija rubra vera (PRV) je bolest karakterizirana malignim bujanjem matičnih stanica za eritrocitnu lozu. PRV napreduje polako, ali sigurno. Obično počinje u srednjoj životnoj dobi.
Uzrok
PRV je bolest nepoznata uzroka. Nema dokaza da je izazvana zračenjem ili virusima, kako se u nekim izvorima spominje.

Simptomi
Bolesnici s PRV imaju simptome uzrokovane povećanjem volumena krvi: glavobolje, šumovi u ušima, vrtoglavice i omaglice, dok vrlo rijetko imaju sklonost krvarenju koja se prikazuje kroz krvarenje iz nosa ili probavnog sustava. Mogu se javiti i znojenje, svrbež, gubitak težine, bolovi u nogama, čirevi probavnog sustava – pojavljuju se zbog povećanja volumena krvi, izlučivanja histamina, povećanog raspadanja stanica i poremećene funkcije trombocita, a pogoršavaju se nakon kupanja u toploj vodi. Trećina bolesnika ima povišen krvni tlak. Izraženo je crvenilo lica i plava boja kože udova. Većina bolesnika ima povećanu slezenu.

Dijagnoza
Dijagnoza se često postavi nakon rutinske pretrage krvi. Tipično, bolesnici imaju znatno povišenu količinu eritrocita, povećanu slezenu, povećan broj trombocita i leukocita.

Tijek bolesti
Završna faza bolesti još se naziva „potrošena“ PRV jer se tada u koštanoj srži nalazi samo vezivno tkivo, a bolešću dominiraju znakovi anemije i povećana slezena. Danas je ta faza bolesti rijetka zbog primjene novih načina liječenja.

Liječenje
U većine se bolesnika preporučuje ponavljano puštanje krvi čiji je cilj smanjenje količine stanica u krvi. U mlađih bolesnika, sa zdravim srcem, krv se može puštati svako drugi-treći dan dok se broj stanica normalizira. Starijim bolesnicima se radi svako drugi tjedan. Učestalo puštanje krvi dovodi do smanjenja količine željeza i smanjene proizvodnje eritrocita pa se smanjuju potrebe za ovim oblikom liječenja. Zbog toga je u ovih bolesnika potrebno povremeno nadoknaditi željezo da bi se izbjegle komplikacije povezane s njegovim manjkom.
Ostale mogućnosti su liječenje radioakivnim fosforom, alfa-interferonom.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.