Molluscum contagiosum

0
220

Molluscum_contagiosumBolest se nalazi iz grupe virusa  DNK Pox virusa, izrazito epidermotropan.Do infekcije dolazi direktnim kontaktom preko pribora za ličnu higijenu, preko odeće, peškira, krevetnine.
Inkubacija može da traje i do nekoliko meseci.Obično se javlja kod dece pogotovo posle letovanja, izleta kada su u bližem kontaktu jedni sa drugima.
Molluscum contagiosum je oboljenje kože, benignog tipa koja se manifestuje u vidu bubuljica, u centru se nalazi tačkasto udubljenje.Lokalizacija je na licu, genitalijama, pregibima u vidu poluloptastih tvorevina sa centralnim udubljenjem.Obično su bez simptoma, a ponekad se pridruži sa bakterijskom infekcijom postanu osetljive i svrbe.Zbog toga češanjem se promene dalje šire pogotovo se može videti kod dece atopičara to je tzv.Eczema molluscatum.
Dijagnoza se postavlja prema lokalizaciji i izgledu i prema promenama, jer se može istisnuti beličasta sirasta masa.Potvrdjuje se sa serološkim reakcijama: Elisa test, RIA, RIH.
Lečenje:najbolje rešenje je uklanjanje promena kiretom, iglom, skalpelom, zatim eroziju premazati  1%  rastvorom  Betadina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.