Deca i maligna oboljenja

0
246

Danas preživljava veći broj dece sa malignim oboljenjima nego ranije, što, međutim, ne znači da je za sve njih bitka dobijena.

Kanadsko udruženje za rak izdalo je izveštaj u kom se kaže da 82% kanadske dece za koju je dijagnostikovano da boluju od raka preživljava najmanje pet godina, što je skok od 11% u poslednjih 15 godina. Mada je ovo odlična vest, činjenica je da mnoga od te dece kasnije imaju zdravstvene probleme, bilo od samog oboljenja, bilo od posledica agresivnog lečenja.

Dr Heder Logan (Heather Logan), direktor za kontrolu malignih oboljenja Kanadskog udruženja za rak, kaže da je potrebno dalje istraživanje koje bi pomoglo doktorima da se uhvate u koštac sa kasnim efektima lečenja raka; istraživanje bi obuhvatilo dve trećine dece koja su lečena.

Pošto se lečenje promenilo i unapredilo, potrebna su naučna ispitivanja koja bi pomogla u boljem razumevanju onoga sa čime će se kasnije suočiti pacijenti i adekvatno im pružiti podršku.

Dr Pol Grundi (Paul Grundy), predsednik naučne grupe C17, koja se bavi ispitivanjem raka kod dece, rekao je da su deca koja prežive maligna oboljenja izložena povećanom riziku obolevanja, bilo fizički bilo psihički, kao i razvoju sekundarnih malignih oboljenja.

Efekti bolesti ili lečenja tih bolesti mogu nastati mesecima ili godinama kasnije, i to u vidu hormonskih poremećaja, kao što su neplodnost, kasniji pubertet, ili pak metaboličkih poremećaja. Takva deca mogu imati problema u školi zbog otežanog pamćenja, a mogu im biti oštećeni i različiti organi kao što su srce, pluća, želudac i creva.

Kod dece koja su pobedila jednu vrstu raka može se kasnije razviti neka druga vrsta tumora.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.