Mladež-Naevus

0
472

Mlade-NaevusNevusi su benigni tumori kože, urodjeni su i predstavljaju jasno ograničene pege.Mogu da se šire, rastu ili iščezavaju.Susreću se često, ima ih gotovo svaki čovek u manjem ili većem broju.Morfološki gledano postoji četiri glavna oblika  a ima još ostalih beznačajnih.
-nevus pigmentosus
-nevus tuberosus
-nevus adenomatosus
-nevus vaskulosis
Nevus pigmentosus je mrka pega, razne veličine i oblika, javljaju se u svako doba života.Postoji više oblika, kao makule hepatike, koji liči na jetru, jer su iste boje  i režnjeviti, lentigo-mrke ili plave pege na licu, vratu i ramenima.Plavi nevus ograničena kao plava pega.Treba biti jako obazriv sa nevusima.Oni se mogu otklanjati, ali česti nadražaji mogu dovesti do prelaska u malignitet.
Nevus tuberosus predstavlja pigmentovanu neoplazmu različite veličine.Postoji nekoliko od ovih oblika:verruca molis, izdignuće veličine badema glatko ili granulovano,ružičasto ili žućkasto, često obraslo sa dlakama.
Moluska je nevus meke konzistencije nabrane površine pri palpaciji daje utisak udubljenja.Veličina je od zrna prosa do jabuka.Lokalizuje se na ledjima, očnim kapcima, i oko polnih organa.
Nevus pilosi to su nevusi obrasli debelim kovrdžavim  dlakama.
Lečenje svaki nevus praktično mogu otklanjati dijatermokoagulacijom, ali ipak svaki nadražaj bolje izbegavati.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.