Generativne psihoze

0
319

Psihoze ili  psihotične reakcije ove grupe u vezi su sa specijalnim funkcijama i fazama u životu žena, kao što su ovulacija, menstruacija, oplodjenje, porodjaj, dojenje i involucija.
Menstruacione psihoze javljaju se u toku menstruacije, manifestuju se raznim sindromima, kao atipično maniačno depresivno ili hipohondrijsko stanje, paranoidna stanja sa sumanutim idejama ljubomore ili kao erotična sumanutost.
Nupcijalne (nevestinske ) psihoze nekad su bile nazvane  „psihoze prve bračne noći„, nastaje kod devojaka, žena psihički i edukativno nepripremljeni za seksualni odnos,ili su rezultat grubog i nasilnog ponašanja partnera, muža.Manifestuje se kao konfuzna stanja histerične psihoze.
Psihoze trudnica trudnoća predstavlja jednu sasvim novu metaboličnu hormonalnu i psihološku etapu u životu žena.Posebno veliki uticaj imaju iščekivanje vanbračnog deteta.tada dolazi do najveće strahovanje od ishoda trudnoće, od napuštanja partnera, strah od smrti u toku porodjaja, strepnja zbog eventualnih nakaznosti ploda.Simptomi su konfuzno delirantni, depresivno paranoidni, nekad čak i sumračna stanja i psihotična neuračunljivost majke.
Psihoze posle porodjaja (u puerperijumu i laktaciji) sve postpartusne, puerperalne i laktacione psihoze predstavljaju jednu grupu psihoza.Nastaju kao posledica poremećaja endokrino-vegetativne ravnoteže post partusne infekcije, parcijalne rezidne placente  (tu je obavezna revizija uterusa), kao i mnogih emocionalnih i situacionih pojava.U psihotičnom stanju koje je najčešće konfuzno, depresivno, majka je u stanju da izvrši čedomorstvo ili samoubistvo.
Involutivne psihoze involucija je čovekov biološki sumrak.Čovek se teško umiri sa svojim telesnim bolestima, iznemoglošću, sa samoćom, nestajanjem onih koji su mu bliski, s penzionisanjem koje interpretira kao prestanak svoje socijalne vrednosti i važenja.Sve su to faktori koji razbuktavaju psihu.Ova psihoza počinje neurotično, hipohondrijskom kliničkom slikom.U floridnom stadijumu psihoze dominiraju strah, psihomotorni nemir, depresivni sindrom a ponekad  i halucinacije uzimaju maha.
Terapija lečenje uveliko zavisi od uzročnika pojave psihoze.lečenje se sprovodi pedagoškim radom, angažovanje patronažne sestre u izvesnim situacijama patronažna služba igra veliku ulogu.Zatim farmakoterapija kao moderna sredstva u lečenju psihoza.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.