Sindrom facijalisa

0
1339

Sedmi moždani živac nervus facijalis je nerv lica.Ovaj nerv je dosta  često izložen brojnim štetnim agensima.Osim kongenitalnih paraliza facijalisa, može biti izložen mehaničkim povredama,  (kod trauma baze lobanje), zahvaćen zapaljenjskim procesima, širenjem infekcija iz srednjeg uva, intoksikacijom, tumorima.
Povrede facijalisa dele se na centralne i periferne.Centralne povrede su izazvane apopleksijom ili tumorima mozga.Zahvataju samo donju granu usta, jer impulsi dolaze iz suprotne hemisfere.Gornja strana je poštedjena jer vlakna zaštićuju.Periferne povrede oštećuju samo polovinu lica.
Sindrom facijalisa se manifestuje kao paraliza facijalisa i kao grč.Kod paraliza facijalisa se razlikuje periferna  i centralna paraliza facijalisa.
Periferne paralize
Uzrok facijalisa može biti: nazeb, infekcija nazofarinksa, vožnja kolima kraj otvorenog prozora.U ovom slučaju zahvaćena je jedna polovina lica, koja ima izgled maske.Na oduzetoj strani osoba ne može ga nabori čelo, obrva je spuštena , očni prorez-rima okuli proširen, oko poluotvoreno „zečje oko“-lagophthalmus zbog nemogućnosti da zatvori očne kapke.Ako pokuša  da zatvori oči, očne jabučice kreću gore i upolje.To je tzv.Belov fenomen.Ugao usta je spušten, usta iskrivljena ka zdravoj strani i ima utisak da je oduzeta i zdrava strana.Bolesnik ne može da duva i da zviždi, medjutim bolje čuje-hiperakuzija, ukus može biti delimično oštećen.
Centralna paraliza facijalisa
Kod paralize centralnog tipa oštećena je samo donja grana.Osoba pri voljnim pokretima ne pokreće ugao usta.
Grč facijalisa karakteriše se grčevima mišića u inervacionom području facijalisa.
Lečenje
Terapija je simptomatska a u zavisnosti od oštećenja po potrebi i hirurška.Protiv bolova daju se analgetici, dobro deluje lokalno zagrevanje daje se i vitaminska terapija iz grupe B komplexa.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.