Trn u peti

0
421

Trn u petiDijagnoza trna u peti često se miješa sa dijagnozom plantarnog fasciitisa. Iako su ove dvije dijagnoze usko povezane, ne radi se o istoj stvari. Plantarni fasciitis odnosi se na upalu plantarne fascije- tkiva koje čini svod stopala. Trn u peti se s druge strane odnosi na komadić kosti koje se formira na petnoj kosti i često je povezan s plantarnim fasciitisom.
Oko 70 % pacijenata sa plantarnim fasciitisom ima petni trn koji se lako može vidjeti na RTG snimci stopala. Prikazuje se formacija kosti u obliku kuke koja strši sa dna petne kosti na mjestu gdje se plantarna fascija veže na petnu kost.
KAKO SE DOBIJE TRN U PETI?
Plantarna fascija je struktura građena od debelog sloja ligamentarnog vezivnog tkiva koje se pruža od petne kosti do prednjeg dijela stopala. Ovo čvrsto i jako vezivno tkivo pomaže održavanju pravilnog svoda stopala. Također, uvelike sudjeluje i u prenosu težine na stopalu za vrijeme hodanja ili trčanja. Iz ovoga možemo zaključiti da je opterećenje na plantarnu fasciju izrazito veliko.
Kada pacijent dobije plantarni fasciitis, plantarna fascija postaje upaljena i degenerira; ove abnormalnosti mogu normalne, svakodnevne aktivnosti učiniti jako bolnima. Simtomi se tipično pogoršavaju rano ujutro, nakon spavanja. U to doba, plantarna fascija je zategnuta tako da čak i najjednostavniji pokreti rastežu tako zategnutu fasciju. Kako se to vezivo postupno razgibava, bol se sve više smanjuje. Može se u toku dana ponovno javiti s pojačanim in tenzitetom ukoliko se dugo stoji ili hoda.
Trn u peti se javlja u pacijenata koji imaju plantarni fasciitis, i to najčešće u onih koji taj problem imaju kroz duži period vremena. Iako se na RTG-u stopala pacijenata sa plantarnim fasciitisom u 70% slučajeva nalazi trn u peti, u oko 50% pacijenata se nalazi taj nalaz iako oni nemaju nikakvih smetnji.
LEČENJE:
Liječenje je jednako onome za plantarni fasciitis. Prvi korak u liječenju jesu kratkotrajni odmori tijekom dana i kontrola upale. Ovo su neke upute za liječenje:
– ODMOR: izbjegavajte aktivnosti za koje se primjetilo da pogoršavaju bolove, primjerice smanjiti trčanje ili dugotrajno stajanje/hodanje; dovoljno je samo mirovati da bi se bolovi smanjili i upala smirila
– LED: stavite led na bolno mjesto, to će smanjiti bol i upalu
– VJEŽBE I RASTEZANJE: namjenjene su opuštanju tkiva koje okružuje petnu kost; jednostavne vježbe koje se trebaju izvoditi ujutro i navečer u velikoj mjeri olakšavaju tegobe
– PROTUUPALNI LIJEKOVI: pomažu u kontroli boli i smanjuju upalu
– ULOŠCI ZA CIPELE: mogu igrati važnu ulogu u kontroli tegoba
– NOĆNE UDLAGE: mogu se nositi noću, drže petu u povoljnom položaju tako da se cijelo vrijeme isteže vezivno tkivo, ujutro se javljaju manje intenzivni bolovi
Budite uporni, jer se ovi simptomi rješavaju kroz dulje vrijeme. Mnogi pacijenti osjećaju olakšanje nakon tri mjeseca, a više od 90% njih unutar jedne godine.
Ako se bol ne smanji u željenoj mjeri, injekcija kortizona može smanjiti upalu. Liječnici se ipak dvoume oko njegove primjene budući da može uzrokovati redukciju masnog jastučića i raskinuće plantarne fascije. Iako su ove nuspojave vrlo rijetke, mogu značajno pogoršati simptome.
Novija metoda koja se koristi je ESWT (izvantjelesna terapija elektrošokovima). Ona koristi pulsnu energiju kojom potiče mikrotraumu u području petnog trna. Takva mikrotrauma dalje potiče regeneraciju tkiva. Preporuča se pacijentima kod kojih prethodno navedene metode nisu djelovale.
Da bi se spriječio povratak simptoma nakon terapije, nužna je anatomska obuća. Mnogi koriste uloške za cipele da bi olakšali pritisak na bolno područje. Ako se smatra da se radi o mehaničkom uzroku vezanom uz stopalo, mogu se izraditi odredjene ortoze individualno za svakog pacijenta. Važno je dalje nastaviti sa vježbama istezanja da bi se održala fleksibilnost stopala i time se spriječio ponovni povrat tegoba.
U malog broja pacijenata (manje od 5%) nažalost, unatoč svemu, ne dolazi do poboljšanja bolova. Sa konzervativnim tretmanom treba pokušavati barem jednu godinu, prije nego se upusti u kiruršku terapiju. Operacijom se otpušta napetost plantarne fascije. Neki kirurzi uz taj zahvat preporučaju i operaciju tarzalnog tunela. U oko 80% pacijenata taj zahvat djeluje povoljno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.