Distonija

0
812

Distonija predstavlja neurološki poremećaj pokreta kojeg karakteriziraju nevoljne mišićne kontrakcije koje odredjene dijelove tijela tjeraju u abnormalne, ponekad bolne kretnje ili položaje. Distonija može zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući i ruke, noge, trup, vrat, očne vjeđe, lice ili glasnice.
Iako nije smrtonosna spada u kronične poremećaje i njenu prognozu je teško predvidjeti.
Vrste distonija:
CERVIKALNA DISTONIJA: zahvaća mišiće vrata, glave i kralježnice, te uzrokuje okretanje glave u stranu
BLEFAROSPAZAM: uzrokuje nevoljne kontrakcije vjeđa i drži ih zatvorenim određeni period vremena
OROMANDIBULARNA DISTONIJA: zahvaća čeljust, usta ili jezik i na taj način čeljust ostaje otvorena ili zatvorena
OROFACIJALNO-BUKALNA DISTONIJA: kombinacija blefarospazma i oromandibularne distonije
SPAZMIČKA DISFONIJA: zahvaća mišiće koji kontroliraju glasnice, te uzrokuju poremetnje govora
PISAČKI GRČ: simptomi se javljaju kad osoba pokušava pisati ili obavljati neke druge aktivnosti rukom, kao što su npr.sviranje instrumenta
Liječenje distonije usmjereno je na ublažavanje simptoma spazma, boli i nepovoljnog položaja i funkcija tijela. Većina terapija je simptomatska, pokušavaju se prekinuti ili smanjiti mišićni spazmi.
Pristup liječenju distonije može se podijeliti na tri dijela: lijekovi, botulinum toksin (botox) injekcije i operativni pristup. Mogu se koristiti pojedinačno ili u kombinaciji.
Dodatne terapije, u smislu fizikalne terapije ili govorne terapije takodjer igraju veliku ulogu u tretmenu distonije, ovisno o njenom tipu. Mnogi smatraju da je i suportivna psihoterapija neizostavni dodatak liječenju ove bolesti.

 LIJEKOVI

Medikamentozna terapija može utjecati na smanjenje simptoma boli, spazama i nepovoljnog položaja. Različiti lijekovi imaju različite mehanizme djelovanja, tako da se teško može predvidjeti da li će prevladati poželjno djelovanje lijeka ili njegove nuspojave. Također, jedan lijek može biti dobar za jednog pacijenta, a za drugog nemati nikakav učinak. Ponekad je efekt lijeka kratkotrajan. Zaključno, terapija se mora odrediti za svakog pacijenta individualno.
Postoji nekoliko mogućih kategorija lijekova koji se koriste u terapiji distonije:
ANTIKOLINERGICI: Uključuju lijekove kao što su Artan (triheksifenidil), Cogetin (benztropin) ili Parsitan (etopropazin), a svima je zajedničko da blokiraju acetilkolin, neurotransmiter koji uzrokuje mišićnu kontrakciju. U većini slučajeva doza je limitirana centralnim nuspojavama (na razini mozga) u smislu konfuzije, pospanosti, halucinacija, promjene osobnosti i poteškoća s pamćenjem, te perifernim nuspojavama (na razini živaca) u smislu suhoće usta, zamagljenog vida, zastoja mokraće ili stolice.
BENZODIAZEPINI: Uključuju lijekove kao što su Valium (diazepam), Klonopin (klonazepam) ili Ativan (lorazepam), a njihov mehanizam djelovanja ja blokada GABA-A receptora u središnjem živčanom sustavu. Primarna nuspojava je sedacija, a mogu se javiti i depresija, promjene osobnosti i ovisnost o lijeku. Naglo prekidanje uzimanja benzodiazepina može izazvati sindrom ustezanja. Neki pacijenti mogu uzimati veće doze bez prisutnosti nuspojava.
BACLOFEN: Baclofen (Lioresal) stimulira GABA-B receptore.
DOPAMIN: Neki pacijenti dobro reagiraju na lijekove koji povisuju razinu dopamina kao što su Sinemet (levodopa) ili Parlodel (bromokriptin). S druge strane, mnogi pacijenti reagiraju pozitivno na tvari koje blokiraju ili smanjuju razinu dopamina kao što su standardni antipsihotici Clozaril (klozapin), Nitoman (tetrabenazin) ili Rezerpin.
U pravilu, pacijent kreće s lijekovima u najnižoj dozi i zatim se ona polako povisuje. Može proći od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci da se vidi puni učinak nekog lijeka. Medikamentozna terapija, dakle, zahtjeva veliko strpljenje da bi se registrirala djelotvornost ili nedjelotvornost lijeka dugoročno gledano. Ukupno gledano, lijekovi su učinkoviti u 40 do 60% slučajeva, a limitirani su svojim nuspojavama.

BOTULINUM TOKSIN (BOTOX)

Botulinum toksin je kompleks proteina koji stvara bakterija Clostridium botulinum. On se veže za živčana vlakna koja putuju do mišića i tako sprečavaju izlučivanje acetilkolina, neurotransmitera koji uzrokuje mišićne kontrakcije. Ako se smanji koncentracija acetilkolina, mišićni spazmi su značajno reducirani ili čak u potpunosti eliminirani. Postoji sedam formi botulinum toksina,A,B,C,D,E,F i G. Svaki od njih ima različita svojstva i način djelovanja. Trenutno su komercijalno dostupni tip A i B. Efekt se obično registrira već nekoliko dana nakon apliciranja, najveći je za otprilike četiri tjedna i traje tri do četiri mjeseca.
Ovisno o dijelu tijela koji se tretirao, nuspojave botoxa se mogu prezentirati u vidu mišićne slabosti, otežanog gutanja, pojavi simptoma sličnih gripi, te bolovima na mjestu injiciranja. U nekim slučajevima se može desiti da se u pacijenata koji su prethodno pozitivno reagirali na tretman botulinum toksinom odjednom razvije gubitak učinka. Također, dešava se da pojedini pacijenti razviju protutijela usmjerena na botox, te na taj način neutraliziraju toksin i on više nema učinka.

OPERATIVNI PRISTUP

Kirurški zahvati se mogu uzeti u obzir tek kad pacijent ne reagira na druge oblike liječenja. Oni mogu donijeti određeno olakšanje, ali njihovi efekti se mogu izgubiti kroz neko vrijeme.
Princip kirurškog zahvata je prekidanje, na različitim nivoima živčanog sustava, puteva živaca koji su odgovorni za abnormalne pokrete . Nekim operacijama se namjerno oštete male regije talamusa (talamotomija), globusa pallidusa (palidotomija) ili drugih dubokih centara u mozgu. Drugi kirurški pristupi uključuju presjecanje živaca duboko uz kralježničnu moždinu u predjelu vrata (anteriorna cervikalna rizotomija) ili uklanjanje živaca na mjestu gdje pristupaju mišiću koji se pretjerano kontrahira (selektivna periferna denervacija).
U zadnje vrijeme se s dosta uspjeha koristi kronična duboka stimulacija mozga u kojoj se pacijentu u mozak ugrađuje trajna radiofrekventna stimulirajuća elektroda, a spojena je s generatorom pulsa u prsištu. Djeluje tako da reverzibilno inaktivira ciljanu regiju mozga. Može se podesiti frekvencija i amplituda strujnih impulsa. Drugi kirurški pristupi uključuju presjecanje živaca duboko uz kralježničnu moždinu u predjelu vrata (anteriorna cervikalna rizotomija) ili uklanjanje živaca na mjestu gdje prisupaju mišiću koji se pretjerano kontrahira (selektivna periferna denervacija).

VJEŽBE

Mnogi pacijenti imaju smetnje u smislu grčeva i prisilnih položaja koje se ne mogu u potpunosti riješiti gore navedenim postupcima liječenja. Za takve pacijente je posebno važno da zadrže što više fleksibilnosti moguće, te da postignu što veći raspon kretnji u zahvaćenom dijelu tijela.
Fizijatri preporučuju vježbe za lagano istezanje i vježbe za povećanje raspona kretnji. Trebaju se izbjegavati nagli pokreti, pogotovo u predjelu vrata!
Terapija u vodi se također preporučuje. Njome se tijelo rješava stresa i ona omogućava vježbanje bez straha da će se simptomi distonije pogoršati.
Budući da je distonija neurološki poremećaj, fizikalna terapija je neće direktno izlječiti, ali može pomoći olakšati simptome koji se uz nju javljaju. Fizioterapeut će pacijentu pokazati i savjetovati vježbe za jačanje mišića i povećanja fleksibilnosti.
Ciljevi fizikalne terapije su:
– povećeti i očuvati što veći raspon pokretljivosti
– ojačati oslabljene mišiće koji se manje koriste uslijed distoničnog poremećaja
– osvijestiti važnost što povoljnijeg položaja tijela.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.