Hipoglikemija

0
353

Hipoglikemija je naziv za smanjenje koncentracije glikoze u krvi.U tom slučaju se odnosi na skup različitih znakova,koje osoba ispoljava ako se koncentracija šećera u krvi manji od referentne vrednosti 4,1-6,4mmol./ l.  do čega može da dodje iz različitih razloga.

Znaci hipoglikemije

Oni su mnogobrojni i vrlo raznovrsni, medjutim svi znaci imaju zajedničku osnovu:
Smanjenje glikemije našte i posle opterećenja glikozom koja je niska a zatim nastaje sekundarna hipoglikemija koja dugo traje.Hipoglikemija dovodi do digestivnih, kardiovaskularnih, neuroloških i vazomotornih poremećaja
Digestivne smetnje
Čini osećaj gladi koji je vrlo snažan i praćen neprijatnim uznemirenjem, nekad pridružuje  učestalo zevanje i povraćanje.
Kardiovaskularne smetnje
Vrlo su raznovrsne: ubrzan srčani rad, bol u predelu srca, poremećaji rada srca, promene u arterijskom krvnom pritisku najčešće u vidu hipertenzije.
Neurološke smetnje
Predstavljaju veliku opasnost i vrlo su česte.Tu su prolazne nesvestice, drhtanje, glavobolja, vrtoglavica, osećaj slabosti u nogama, poremećaji vida (teškoće u akomodaciji), prolazna diplopija, smanjena oštrina vida, poremećaji ravnoteže, neurotsko ponašanje, (depresija, razdražljivost).
Poremećaji psihe
Predstavljaju sudsko-medicinski problem, ako se ispoljava u vidu konfuznih stanja praćenih psihomotornim nemirom.Hipoglikemijska koma je najtipičniji prolazni poremećaj koji se ispoljava preznojavanjem, grčevima mišića, zamor, strah, preterana nervoza, uznemirenost.
Vazomotorne smetnje
Javljaju se u vidu zamora, obilnog znojenja, čas bledila, čas crvenila lica, naježena koža, a redje hipotermija.

Uzroci hipoglikemije

Vrlo su raznovrsni i razlikuju se:
-funkcione-spontane,
-organske hipoglikemije,
-izazvane hipoglikemije dijabetičara koji uzimaju previsoke doze insulina.

Spontane hipoglikemije

To su hipoglikemije zbog organskih lezija, posledica su prekomernog stvaranja koncentracije glikoze u krvi, posle obroka koji je bogat ugljenim hidratima.Izrazito uvećanje koncentracije glikoze podstiče Langerhansova ostrvaca  pankreasa na suvišno stvaranje insulina.To izaziva napad hipoglikemijskog stanja.
Postoji kod hipofunkcije endokrinih žlezda s hiperglikemijskom dejstvom hipofiza, štitasta, nadbubrežna i paratireoidna žlezda, ili otsustvo funkcije jetre čija je uloga u regulaciji metabolizma šećera velika.

Funkcione hipoglikemije

Ukazuju na jednostavan poremećaj sistema koji održava ravnotežu metabolizma šećera.Naročito posle mišićnog napora, zbog pothranjenosti ishrana siromašna ugljenim hidratima.
Hipoglikemija zbog lošeg apsorpcije dugotrajan proliv, hipoglikemija zbog gubitka ugljenih hidrata (laktacija, trudnoća).
Nejčešće u svakodnevnom životu ne može se utvrditi uzrok hipoglikemije to su tzv.kriptogene hipoglikemije.

Lečenje

Pojava hipoglikemije iziskuje uvek HITNO lečenje.U zavisnosti od težine izraženih znakova bolesti treba dati nekoliko kocki šećera ili infuziju hipertonog rastvora glikoze.Kada se napad hipoglikemije stiša, neophodno je tražiti uzrok smanjenja koncentracije šećera u krvi i preduzeti odgovarajuće lečenje.
Kriptogena hipoglikemija se leči dijetom, koja sadrži malo šećera.Ovo smanjenje šećera izgleda paradokslno ali ima za cilj da umanji delovanje najvažnijeg stimulatora sekrecije insulina tj. hiperglikemiju da bi se na taj način izbegla pojava sekundarne hipoglikemije.
Ishrana treba da se sastoji od 120-150 g. belančevina, 75-100 g. ugljenih hidrata, a ostatak potrebnih kalorija se obezbedi mastima.Dnevna hrana treba da se podeli na 5-6 obroka.
Poželjno je da osoba sa spontanom hipoglikemijom ponese sa sobom keks,sir i u slučaju pojave prvih znakova napada hipoglikemije odmah uzima nešto od jela.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.