Bolest limfnih žlezda

0
1342

Bolest_limfnih_zlezdaPovećanje limfnih čvorova ili limfadenopatija kod dece je čest razlog za zabrinutost roditelja i povod je da se obrate lekaru.
Limfni čvorovi-žlezde su male strukture, koji se izlučuju u limfne kanale.U telu svuda postoje mogu se i opipati pod kožom na vratu, pod pazuhama, u preponima različite su veličine.Limfne žlezde se sastoje od limfoidnog tkiva koje sadrži veliki broj belih krvnih zrnaca.Limfne žlezde time štite organizam i sprečavaju širenje infektivne bolesti.Limfatički aparat deteta pojačano je aktivan, naročito od 4-14 godine.Limfatični elementi često su umnoženi u koštanoj srži.Otečeni limfni čvorovi u dečjem dobu ukazuje na oboljenja u odredjenoj regiji.Kada različiti mikroorganizmi  (streptokok, stafilokok, pneumokok)  dospe u limfne žlezde dolazi do zapaljenja-limfadenitis akuta.Ako se dogodi zapaljenje limfnih kanala to je limfangitis.Kada infekcija zahvata limfne žlezde oni su osetljivi, otečeni crveni a mogu biti i bolni.Dolazi do povećanja telesne temperature, malakslost, gubitak apetita.Bolest može za par dana da iščezne bez terapije jer ćelije unutar žlezde, neko vreme mogu uspešno boriti se infekcijom i u tom slučaju dolazi do poboljšanja i otok nestane.Infekcija se može zaustaviti u limfnim žlezdama, medjutim oni mogu biti oštećene u tom slučaju dolazi do razvitka apscesa limfne žlezde, a nekad i do limfnih kanala.
Obično se primećuje zapaljenje limfne žlezde na različitim delovima tela i to:
-kada je infekcija na glavi limfne žlezde će biti povećane na potiljku  to je tzv.okcipitalni-nuhalni limfni čvorovi.
-kod infekcija uha limfne žlezde mogu biti povećane ispred ili iza uha,
-kada je u pitanju zapaljenje lica ili nosa može doći do povećanja ili osetljivosti žlezda na vratu,
-infekcija nožnog palca ili stopala pokazaće povećanje žlezda u preponama,
-infekcija prsta na ruci prouzrokuje povećanje žlezda pod pazuhom. Kod nekih infektivnih oboljenja dolazi do povećanja limfnih žlezda  primer kod Rubeole naročito subokcipitalnih i retroaurikularnih žlezda, zatim kod infektivne mononukleoze pregledom se otkrivaju uvećane limfne žlezde osetljive naročito na vratu.
Važno je napomenuti mačku lancu zaraze.Deca su u bliskom kontaktu s mačkama i mogu se zaraziti parazitom toksoplazmom.Mačka izlučuje toksoplazmu u obliku cista stolicom, i čovek
dete se inficira ingestijom putem zagadjenih ruku.
Limfadenitis je kilnički oblik, može biti zahvaćen samo jedan limfni čvor ili često nastaje generalizirani limfadenitis.
Od redjih bolesti koje prate povećanje limfnih žlezda treba još spomenuti druge virusne infekcije kao citomegalovirus, HIV, metaboličke bolesti, reumatoidni artritis.

Lečenje:

U velikom broju slučajeva antibiotici će biti u stanju da kontrolišu infekciju limfnih žlezda.Ukoliko je došlo do apscesa mora se primeniti hirurška intervencija.
Diferencijalno dijagnostički lokaliziranog i generaliziranog  povećanja limfnih čvorova uključuje se u zloćudne bolesti.Maligniteti kod dece su retke, ali ako ne reaguje na antibiotsku terapiju treba uputiti pedijatru, hematologu i hirurgu na dalju obradu.Ako je potrebno terba uzeti i biopsiju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.