Apsces mozga

0
485

Apsces mozga je lokalizovano gnojno zapaljenje, nastalo prodiranjem piogenih klica iz primarnih žarišta, lokalizovanih u bližim ili u udaljenim organima.
Etiopatogeneza:strepto,stafilo, pneumokoke, amebe, ešerihije i slične piogene mikroorganizme prodiru u tkivo mozga per continuitatem iz gnojnih zapaljenja uva ili sinusa, preko krvi ili limfe u slučajevima gnojnih angina čireva lica, gnojnih infekcija pluća i bronhija i kao preko otvorenih ubodom zadobijenih rana u toku kraniocerebralnih povreda.
Apscesi mogu biti pojedinačni ili rasuti koji prolaze kroz tri faze:
U prvoj fazi nastaje lokalizovani-cirkumskriptni meningit i encefalit sa razmekšavanjem tkiva.
U drugom stadijumu stvaraju se gnojne kolekcije, da bi se
U trećem stadijumu oko njih formirala opna-apsces.
Klinička slika:
Apscesi koji su nastali hematogenim prenošenjem  piogenih klica imaju najbrži tok.Tok ostalih je postepen.Izvesni autori opisuju tri grupe simptoma:
-simptome gnojne infekcije,
-povećanog intrakranijalnog pritiska,
-žarišne simptome.
U početku bolesti simptomi su nekarakteristični glavobolja, drhtavica, temperatura, vrtoglavica, povraćanje, povećanja inrakranijalnog pritiska, smanjenje moždane mase, kolateralni edem.Promene ličnosti, gubitak vitalnih dinamizama, usporenost psihičih funkcija-bradipsihija.U slučaju kada sadržaj apscesa prodre u likvorni sistem ishod je letalan.
Žarišni simptomi odgovaraju moždanoj lokalizaciji apscesa.Najčešća lokalizacija je temporalni režanj kao komplikacija gnojnog zapaljenja uva, ispoljava simptome senzorne afazije
(ne razume ni tudju a zatim ni svoj govor).Može imati epileptične napade.
Ako je lokalizacija apscesa čeoni region javljaju se motorne oduzetosti poremećaj koordinacije pokreta, psihički poremećaji, propadanja ličnosti.
Dijagnoza počinje od dobre anamneze insistirajući na procesima uva ili povredama koji je pacijent možda i zaboravio.U slučaju inkapuliranog apscesa uz glavobolju i povraćanje dolazi i do povećanja intrakranijalnog pritiska.
Lečenje:
Lečenje se sprovodi internističko i hirurško.
Internističko lečenje se sprovodi antibioticima u vrlo visokim dozama,koji treba da ograniče zapaljenja i edem okolnog tkiva.
Hirurško lečenje je indikovano sa punkcijom i drenažom zatim operacija se postavlja zavisno od slučaja.Punkcijom i lokalnom primenom antibiotika zajednički se apsces sanira ili se oko njega stvori kapsula.Tada se operativno odstranjuje.Kada se hirurški zahvat mora odložiti vrši se punkcija i drenaža apscesa.Pri ovom se mora voditi računa da se prekidom kontinuiteta opne apscesa ne diseminira njegov sadržaj.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.