Zapaljenje mozga-Encefalitis

0
414

Oboljenje mozga u kome postojanje negnojnih zapaljenjskih lezija, predstavlja dominantan histološki nalaz.Taj proces često zahvata moždane opne i kičmenu moždinu, što se naziva meningoencefalitis.U slučaju elektivnog oboljenja sive moždane supstancije kičmene moždine i mozga, govori se o polioencefalomielitisu, a u slučaju oboljenja bele supstancije naziv je leukoencefalitis.
Uzročnici:kad je patogena moć izazivača infekcije jača od odbrambenih snaga organizma, javlja se manifestni simptomi bolesti.Najbrojni patogeni činioci su virusi koji imaju afinitet za nervno tkivo-primarno ili kao komplikacija osipnih groznica virusnog porekla-sekundarno.
Bakterije, egzogeni, endogeni toksini poznati su tako kao izazivači zapaljenjskih oboljenja mozga i kičmene moždine.
Neuroalergija kod gripa, reumatizma, umanjuje odbrambene mehanizme.Značajni su etiološki faktori termičke, mehaničke tj. sunčanica, razne traume glave.Uzročnici prodiru nervnim, limfnim ili krvnim putem, kao i prelaskom (per continuitatem), sa mesta infekcije.
Lokalizacija:pomenuti morbogeni uzročnici mogu biti lokalizovani difuzno ili diseminirano rasporedjeni.
Ako zapaljenjski proces zahvata tkivo mozga, to oboljenje se naziva encefalitis.
Glavni simptomi su poremećaj svesti od somnolencije do kome, senzitivni i motorni nadražajni ili ispadni fenomeni, motorni nemir, nevoljni pokreti, mišićne oduzetosti, psihički simptomi u obliku delirijuma.Najprihvatljivija podela prema tendenciju i klasifikaciju je sledeća:
-epidemijski encefalitis,
-sporadični encefalitis (sa besnilom) lokalizovanim pretežno u beloj masi,
-sekundarni odnosno encefaliti nastali kao komplikacija zaušaka, šarlaha i drugih osipnih groznica.
Prognoza u celini je neizvesna, jer nezavisno od opasnosti po život bolesnika, moguće su manje ili više teške posledice.
Lečenje:preventivne mere (vakcinacija) mogu se uzeti u obzir u slučajevima nekih epidemijskih encefalitisa.Kad je bolest nastala simptomatsko lečenje suprotstaviće se elementima kliničke slike koja ga opravdava (koma, disajni poremećaji).Sredstva za borbu protiv uzročnog agensa kao antibiotici, antiinflamatorni lekovi u celosti dobro deluju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.