Vene i kapilare

0
336

Uz vječiti problem masti i celulita, koji kozmetička industrija pokriva raznoraznim preparatima koji imaju »čudotvorno» djelovanje, problem proširenih vena i popucalih kapilara, postaje i te kako aktualan. Za njihov nastanak zaslužno je naše genetsko naslijeđe, ženski spolni hormoni, ali i protekle trudnoće, te svako stanje koje povećava tlak krvi u venama, kao stajanje, sjedenje sa prekriženim nogama i sl.

Popucale kapilare nisu bolest, i zato se klasična medicina njima ne bavi. One su estetski nedostatak, koji uvjetno može predstavljati bolest, ako je osoba fiksirana na taj problem i ako je smeta u socijalnom kontaktu. Čest je primjer da djeca potiču majke na rješavanje problema, jer im je neugodno pred drugim vršnjacima »kakve mama ima noge».

Za razliku od kapilara, proširene vene su posljedica poremećene venske cirkulacije i morale bi se liječiti, kako bi se izbjegle komplikacije, koje nisu bezazlene (tromboze, upale, otvorene rane).

Kapilare, kao estetski problem tretiraju dermatolozi, najčešće primjenom lasera i sklerozacijom, dok je problem proširenih vena u domeni vaskularnih kirurga. Takva gruba podjela najčešće ne dovodi do dobrih terapeutskih rezultata, jer problem kapilara i vena zahtjeva multidisciplinarni pristup.

Klasične metode liječnje problema venske cirkulacije – skleroterapija, te operacija vena (stripping i phlebectomia), sve više se zamjenjuju novim, manje invazivnim postupcima, kao što su  veinwave – za liječenje kapilara i radiofrekventna operacija proširenih vena.

Po uzoru na svjetske standarde, takav pristup preuzeli su u Poliklinici Orlando u Zagrebu, gdje na jednom mjestu, možete obaviti pregled, dijagnostiku i liječenje venskih poremećaja, od kapilara do prošitrenih vena.

Niti jedna dosadašnja metoda nije uspjela tako brzo i učinkovito maknuti kapilare sa lica i nogu, kao veinwave. U jednom tretmanu, može se ukloniti oko 50 cm kapilara, sto zvuči jako puno, ali istina je da prosječan pacijent ima oko 1-2 m kapilarne mreže na nogama i oko 0,5 – 1 m mreže na licu, pogotovo ako se radi o difuznom crvenilu zvanom rozacea.

Za razliku od sklerozacije i lasera, za veinwave nema ograničenja. Može ga se raditi u bilo koje doba godine, ne treba nositi kompresivne čarape i može se izlagati suncu. Jednom uništena kapilara više se ne pojavljuje, no nema garancije da neće nastati na drugim regijama.

Kod proširenih vena, nova metoda radiofrekventnog zatvaranja oboljele vene, ne zahtjeva vađenje vene iz tijela, već se ona stisne i zatvori, a krv se preusmjeri u zdrave vene. Nakon operacije, pacijenti se svakodnevnim aktivnostima vraćaju već slijedeći dan uz izbjegavnje dugotrajnog stajanja i težih fizičkih aktivnosti. Ovo je posebno važno za  poslovno aktivne ljude kojima je izostanak sa posla «nemoguća misija». U Orlandu se radi metoda  više o njoj u brošuri.

Bit je da se više ne treba vaditi vena iz organizma, nego se kateterom uđe u nju i aplikacijom radiofrekventne energije, dođe do zagrijavanja stijenke vene i njenog zatvaranja. Tako nema rana niti podljeva, dobije se samo kompresivna čarapa i drugi dan se nastavi raditi, jasno uz izbjegavanje stajanja i sjedenja sa spuštenom nogom.

Kombinacijom tretmana, na jednom mjestu, uz timski pristup, postižu se najbolji rezultati u rješavanju ovog, sve prisutnijeg problema.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.