Diabetes Insipidus

0
322

Kod ove bolesti postoji poremećej metabolizma vode, koji se ispoljava poliurijom i polidipsijom.Nastaje zbog nedostatka antidiureznog hormona, koji luči zadnji režanj hipofize.Bolest može nastati naglo usled povrede, emocionalnog stresa, neke infekcije ili postepeno.Odlikuje se dva glavna simptoma.
Polidipsija je neodoljiva želja za uzimanjem tečnosti.Ova pojava žedji je stalna, javlja se danju i noću, predstavlja pravu moru.
Poliurija količina izlučene mokraće je različita i može da dostigne od 10-15 litara dnevno a ponekad i više.Mokraća je razredjena i nema patološkog nalaza.Specifična težina mokraće je uvek ispod 1005.Ova dva glavna znaka bolesti praćeni su opštim simptomima:gubitkom apetita, malaksalošću, glavoboljom, zatvorom i mršavljanjem.
Poliurija postoji i ako se smanji unošenje tečnosti.U ovim slučajevima nastaje dehidratacija, te se tečnost ubrzo mora uneti.Prilikom davanja hipertoničnog rastvora Nacl, koji kod zdrave osobe stimulišu sekreciju antidiuretskog hormona, kod bolesnika sa dijagnozom diabetes insipidus ne dolazi do bilo kakvih promena u izlučivanju mokraće.
Davanje ekstrakta zadnjeg režnja hipofize smanjuje obilnu diurezu.Uzrok  nastanka bolesti uvek treba pažljivo tražiti.
Lezije CNS-supraoptička jezgra bilo traumatskog, bilo hirurškog porekla (intervencija na hipofizu  ili nekom drugom delu CNS).
Često su etiološki faktori kao i tumori hipofize ili parahipofizni tumori.Zbog toga je neophodna UZ glave, oftalmološki pregled svakog bolesnika s insipidnim diabetesom.
Ova bolest se može javiti i u toku nekog sistemskog oboljenja, u toku leukoze zatim meningitisa i meningo-encefalitisa.Bolest može da se javi već u detinjstvu, tada se najčešće radi o naslednoj bolesti  (porodična bolest).
Lečenje:ako se uzrok bolesti nepoznat, lečenje se sastoji u doživotnom davanju ekstrakta zadnjeg režnja hipofize.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.