Baby Handling

0
31

Baby HandlingPod nazivom Baby Handling se podrazumeva pravilno rukovanje sa bebom od rodjenja do prvih koraka.
Baby Handling je važan za celokupan razvoj deteta.Pravilnim položajima šaljemo mozgu informacije, koje mozak pamti i beba će te pokrete ponoviti na pravilan način, tokom svih njenih aktivnosti, kada podižemo, nosimo, presvlačimo, hranimo i držimo na ispravan način.Stimulišemo pravilan psihomotorni razvoj deteta, naročito je važno kod neurorizične kao i sa neurorazvojnim smetnjama.
Kako treba ispravno podizati i spustiti bebu?
Od rodjenja u prva tri meseca zbog slabe kontrole glavice, treba posvetiti pažnju za pridrživanju glavice.Najveću grešku pravimo kada bebu iz ležećeg položaja uz pridržavanju glave i vrata jednom rukom, dok sa drugom rukom zadnjicu i ledja.Bebine ruke padnu iza tela to je neispravan položaj.Istu grešku prave roditelji kada je dete stariji, dignu ga ispod pazuha.
Ispravno je kada bebu okrenemo na bok preko svoje ruke, da glavica i trup bude u istoj liniji dok su ručice i nogice blago savijeni ispred tela.Prilikom spuštanja bebe redosled je obrnut.Prvo se spušta bočno, znači zadnjicu pa trup i glavicu.
Ispravno držanje bebe
Bebu nosimo na ramenu u savijenom položaju paziti da su obe ručice napred a glavica blago usmerena prema napred, kao da je u fetalnom položaju.Velika greška je držanje bebe na grudima okrenuto sebi uz pridržavanje glavice, detetova glavica padne unazad bez pomeranja ručice.
Umirujući položaj za bebu ako leži na ledjima u našem krilu sa podignutim nožicama i naslonjene na naše grudi.Taj položaj omogućava kontakt očima sa bebom, zgodno je za igru, pevanje, davanje igračaka.
Kako prepoviti bebu?
Ispravno je okretanje sa jednog na drugi bok, kao kad je podižemo, važno je da ručice ostanu ispred.Dete se ne oblači tako da je pasivno na ledjima.Kod starijeg deteta može da se oblači u sedećem položaju u našem krilu.
Kako bebu ispravno podrigivati?
Za podrigivanje važi pravilo, bebu stavimo na svoje rame, ručice su ispred glavice tj. oba lakta su na našem ramenu.Jednom rukom držimo ispod guze, drugom pridržavamo glavicu-naslonimo ruku na bebina ledja.
Ispravan položaj za hranjenje bebe:
Ako beba sisa na prirodnoj ishrani ili se hrani na flašicu treba obratiti pažnju da je telo blago savijeno, ručice su ispred glave, blago napred nagnuto.Ručice ne smeju visiti sa strane ili ispod majčinog pazuha.
Prva godina je period najintenzivnijeg rasta i razvoja.Pravilno držanje bebe, podizanje, vežbanje doprinosi razvojnu inteligenciju, pozitivno utiče na san, imunitet i probavu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.